Raňajky
Jabĺčkovo kakaový koláč
Potrebujeme
250 g masla, 200 g práškového cukru, 1 lyžička mletej škorice, 60 g kakaa, 750 g jabĺk nastrúhaných na hrubom strúhadle, 350 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 2 vajciaPostup
Maslo miešame šľahačom pri vysokých otáčkách, postupne pridávame vajcia, kakao, škoricu, aby sa zmes spojila. Jablká premiešané s múkou a kypriacim práškom prisypeme po lyžiciach a jemne vmiešame ručne. Vylejeme na papierom vyložený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 40 minút. Po vychladnutí môžeme posypať škoricovým cukrom. Vhodné je podávať s čajom.
Obed
Panenka so zeleninou
Potrebujeme
250 g mrkvy, 150 g kalerábu, 200 g hrášku, 500 g panenky, soľ, olej, petržlénová vňať, pažítka, 125 ml sladkej smotany, 1 pol. detskej krupicePostup
Mäso nakrájame na hrubšie plátky, ktoré opečiem z oboch strán. Mrkvu nakrájame na kolieska, kaleráb na stĺpiky, osolíme a necháme variť asi 10 minút. Potom pridáme bylinky a hrach. Povaríme ešte 5 minút. Zeleninu zlejeme a vývar zahustíme sladkou smotanou, v ktorej sme rozmiešali detskú krupicu. Podávame na tanieri panenku so zeleninou a celozrnným pečivom
Večera
Špenát trochu inak
Potrebujeme
30 lístkov špenátu, 200 g sladkej smotany, 60 g na jemno nastrúhanej eidamskej tehly, soľPostup
Špenátové lístky zalejeme vodou a necháme asi 2 minúty prevrieť. Potom rozmixujeme. Rozmixovaný špenát zmiešame so smotanou, syrom a dochutíme soľou. Necháme ešte prejsť varom. Podávame s rožkom. Ja dnes urobím zemiakovu kašu, lebo na obed boli celozrnné rožky.