Raňajky
Oškvarková nátierka
Potrebujeme
150 g oškvarkov, 1 vajce na tvrdo, 50 g zavarenej uhorky, 50 g cibule, lyžička horčice, soľPostup
Oškvarky zomeleieme, vajíčko, uhorku a cibuľu na jemno nakrájame. Všetko spolu zmiešame. Podávame s tmavým chlebom
Obed
Polievka z tekvicových jadierok a rizoto
Potrebujeme
Na polievku: 1 hrnček čerstvo vydlabaných tekvicových jadierok (aj s dužinou), 2 väčšie mrky, 1 petržlén, soľ, mletá červená paprika, 3 zrnká nového korenia, trošku muškátového kvetu, asi 10 cm póru. Rezance: 1 vajce, 300 g hladkej múky (nie 00), soľ.
Na rizoto: 4 kuracie stehná bez kosti a kože, 2 hrnčeky ryže, hrnček miešanej čerstvej zeleniny, cibuľa, olej, soľ, vegetaPostup
Polievka: Všetky suroviny dáme do hrnca a zalejeme adi 5 hrnčekami vody, uvaríme pod pokrievkou približne hodinu. Potom vývar zlejeme, nakrájame do neho mrkvu a petržlén. Prípadne môžeme pridať hrášok z balkóna a podobne. Necháme polievku zovrieť a nahádžeme do nej vyvariť rezance, ktoré sme si spravili, kým sa varila polievka.
Rizoto: Mäso nakrájame na drobno a orestujeme na oleji. Pridáme zeleninu. Všetko zalejeme 4 hrnčekmi vody, osolíme a dokoreníme. Keď voda začne vrieť, vsypeme ryžu. Za občasného miešania necháme prevrieť kým sa voda odparí. Potom zakrajeme pokrievkou a vypneme plyn. Necháme dôjť asi pol hodiny.
Večera
Marhuľovo tvarohový koláč
Potrebujeme
Na cesto: 300 g hladkej múky, 1 kypriaci prášok, 250 g prškového cukru, 3 vajcia, 125 g rozpusteného masla, 100 ml mlieka.
Na plnku: 500 g hrudkovitého tvarohu, 2 pol. lyžice práškového cukru, 100 ml mlieka, 5 marhúľ nakrájaných na kocky, 1 želatinaPostup
Cesto: Zmiešame suroviny a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút.
Plnka: Želatinu necháme napučať v mlieku. Zohrejeme ju podľa návodu. Zmiešame s tvarohom a marhuľami. Plnku nanesieme na vychladnuté cesto a uložíme do chladničky stuhnúť aspoň na tri hodiny.