Denné menu č.222

0

Raňajky

 

Tvarohový koláč

Potrebujeme
Na cesto: 250 g hladkej múky (nie 00), 125 g masla, štipka soli, 20 g cukru, 1 žĺtok.
Na plnku: 750 g tvarohu, 2 citróny, 2 vajcia, 250 g kyslej smotany, 100 g cukru, 50 g zemiakového škrobu

Postup
Cesto: Múku s maslom a cukrom a 2 – 3 lyžičkami vody dobre vymiešame do hladka. Cesto necháme asi hodinu v chlade. Medzitým si pripravíme náplň.
Plnka: Tvaroh vymiešame s citrónovou kôrou a šťavou, kyslou smotanou, a žĺtkami. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý jemne vmiesime do tvarohu. Cesto vyvaľkáme a vyložíme ním formu. Okraje vyzdvihneme asi o 4 cm. Naplníme plnkou. Pečieme v horúcej rúre pri 180°C asi 50 minút.

 

Obed

 

Zemiakova polievka a Cestoviny s mäsovo hubovou omáčkou

Potrebujeme
Na polievku: 2 hrnčeky nakrájaných zemiakov, menšia cibuľka, 2 pol. lyžice oleja, soľ, rasca, mletá červená paprika, 1 pol. lyžica hl. múky
Na cestoviny:250 g šampiňónov, 500 g kuracieho mäsa, 2 lyžice oleja, 150 g kyslej smotany, soľ, 5 vetvičiek tymiánu, 400 g cestovín

Postup
Kuracie mäso nakrájame na pásiky a prudko opečieme, pridáme šampiňóny, trochu vody, tymián, soľ a zalejeme smotanou. Udusíme pod pokrievkou asi 20 minút. Podávame s cestovinami ako sú kolienka a podobne.

 

Večera

 

Višňový krém s dlhými piškótami

Potrebujeme
400 g vykôstkovaných višní, 1 liter vody, 1 cm celek škorice, 50 g cukru, 30 g zemiakového škrobu, medzi prsty soli, mokka kávová lyžička citrónovej šťavy.

Postup
Necháme zovrieť 0,5 litra vody. Vypeme do nej višne, škoricu a udusíme pod pokrievkou asi 10 minút. Rozmixujeme. Dolejeme 0,5 litra vody, pridáme cukor, soľ. Necháme prejsť varom. Škrob vymiešame s trochou vody a za stáleho miešania vlejeme do višňovej zmesi. Miešame asi 2 – 3 minúty. Do asi napolovicu vychladnutého pridáme citrónovú šťavu a rozdelíme do misiek. Do každej misky pridáme 2 – 3 dlhé piškóty.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár