Raňajky
Plnené vajíčka
Potrebujeme
4 vajcia uvarené na tvrdo, 30 g masla, 100 g bambína, 1/2 dl sladkej smotany, soľ, 8 tenkých krúžkov suchej salámy alebo klobásky, 1 pol. lyžica nakrájanej čerstvej petržlenovej vňatePostup
Vajcia rozkrojíme. Žĺtka vymiešame so osľou, maslom a syrom. Naplníme prázdne bielka pomocou malej lyžičky. Polejeme omáčkou zo smotany, trochy soli a petržlénovej vňate, do ktorej sme na jemno nakrájali salámu. Podávame s čiernym chlebom a čiernym čajom.
Obed
Guláš a špargľa
Potrebujeme
Na polievku: 1 hrnček nakrájaného hovädzieho mäsa, 1 hrnček nakrájaného bravčového mäsa, 2 hrnčeky nakrájaných zemiakov, 1 hrnček nakrájanej cibule, 1 hrnček nakrájaných paradajok, soľ, rasca, majoránka.
Na špargľu: 400 g špargle, soľ, 100 g malsa, 100 g jemnej strúhankyPostup
Polievka: na troche oleja orestujeme nakrájanú cibuľu na kolieska. Pridáme hovädzie mäso a podlejeme vodou. Necháme dusiť asi pol hodiny. Potom pridáme bravčové mäso, paradajky a 1 hrnček zemiakov. Podlejeme vodou a necháme variť asi pol hodinu. Potom pridáme zvyšné zemiaky a dosolíme a dokoreníme. Necháme variť asi 20 minút.
Špargľa: špargľu ošúpeme a uvaríme vo vriacej vode do mäkka. Položíme na tanie, posypeme strúhankou a polejeme horúcim rozpusteným maslom. Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Plnené košíčky
Potrebujeme
250 g hladkej múky, 100 g masla izbovej teploty, 1 vajce, štipka soli, 100 g práškového cukru, 200 ml šlahačky, 200 g malínPostup
Cesto vymiešame z múky, masla, vajíčka, soli a 50 g cukru. Necháme v chlade postáť asi hodinu. Potom vytvarujeme košíčky, ktoré vložíme do formy na mafiny. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15 minút. Po vychladnutí vyberieme z formy a naplníme plnkou. Plnku urobíme zmiešaním vyšlahanej šlahačky, zvyšku cukru a malín.