Raňajky
Vaječný šalát
Potrebujeme
8 vajec, 100 g údeného tvrdého syra, 50 g sterilizovaných uhoriek, 50 ml majonézy, 100 ml pochúťkovej smotany, soľ, ocot na ochuteniePostup
Vajíčka uvarené na tvrdo nakrájame na kolieska, pridáme syr nastrúhaný na hrubom strúhadle, nadrobno nakrájanú uhorku a všetko zalejeme smotanou vymiešanou s majonézou. Dochutíme soľou a octom. Dobre premiešame a necháme postáť asi 15 minút. Podávame s bielym pečivom a čiernym čajom.
Obed
Zemiakova polievka a bravčové na cesnaku
Potrebujeme
Na polievku: 2 hrnčeky nakrájaných zemiakov, menšia cibuľa, olej, soľ, mletá červená paprika, majorán
Na mäso: 250 g bravčového pliecka, 3 strúčiky cesnaku, rasca, soľ, olej, 200 g ryžePostup
Polievka: Na oleji opečieme na jemno nakrájanú cibuľku, posypanú mletou červenou paprikou poprášenú múkou. Zalejeme ju vodou, do ktorej pridáme zemiaky. Necháme variť asi 15 minút. Pridáme majorán a odstavíme.
Mäso: Mäso nakrájame na kocky a rýchlo orestujeme na oleji. Pridáme nakrájaný cesnak na plátky, osolíme, dobre premiešame a podlejeme vodou. Necháme dusiť asi pol hodinu, potom pridáme rascu a znova necháme dusiť asi pol hodinu. Medzitým si uvaríme ryžu, s ktorou mäso podávame.
Večera
Bosniaky
Potrebujeme
½ kg pšeničnej celozrnnej múky, ½ kocky čerstvého droždia, ½ litra vody, 2 čajové lyžičky soli, 1 čajová lyžička octu, rascaPostup
Droždie vymiešame vo vlažnej vode a necháme asi 15 minút postáť na teplom mieste. Potom primiešame zmes z ostatných surovín a necháme asi hodinu vykysnúť. Nechala som si v rýchlokyske vykysnúť z večera. Hmotou naplníme formu na mafiny asi do polovice a upečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30 minút. Podávame s čiernym čajom.