Raňajky
Lekvárový chlebík a melta
Potrebujeme
6 krajcov chleba, maslo, lekvár, 3 pol. lyžice melty, 3 dl vody, 5 dl mlieka, 4 čaj. Lyžičky cukruPostup
Meltu zalejeme vriacou vodou a necháme prikrytú vyluhovať asi 15 minút. Potom ju scedíme do prevareného mlieka s cukrom. Podávame s lekvárovým chlebíkom.
Obed
Struková polievka a hovädzie stehno
Potrebujeme
Na polievku: 2 hrnčeky nakrájaných fazulových strukov, 1 hrnček nakrájaných zemiakov, 150 ml bieleho jogurtu, 2 pol. lyžice hladkej múky, soľ, 4 hrnčeky vody
Na mäso: 500 g hovädzieho stehna, 3 zrnká čierneho korenia, 1 bobkový list, soľ, 200 g ryže, 150 g strúhaného syraPostup
Polievka: Struky a zemiaky zalejeme vodou a necháme variť asi 10 minút. Vedľa si vymiešame jogurt s múkou a za stáleho miešania vlejeme do polievky. Dosolíme a necháme prevariť asi 2 – 3 minúty za občasného premiešania.
Mäso: Mäso s koreninami a soľou vložíme do hrnca s vodou a necháme pod pokrievkou variť asi 2 hodiny. Vývar si necháme na zajtra na polievku. Polovicu mäsa pokrájame na malé kúsky (druhú polovicu mäsa si môžete odložiť do mrazničky). Uvaríme si ryžu a zmiešame ju s mäsom. Posypeme strúhaným syrom. Môžeme podávať so zavarenými uhorkami.
Večera
Paradajkovo paprikový šalát
Potrebujeme
3 paradajky, 100 g zeleru, 1 veľká mrkva, 1 mevšia cibuľa, 1 zelená paprika, 1 lyžica oleja, 1 lyžička mletej rasce, soľ, 2 pol. lyžice nasekanej petržlénovej vňatePostup
Na oleji opečieme na jemno nakrájanú cibuľku, Za stáleho miešania pridávame na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu a zeler, na drobno nakrájanu papriku a paradajku. Podlejeme 1/4 litrom vody, posolíme a posypeme rascou. Necháme pod pokrievkou dusiť asi 20 minút. Podávame s čiernym chlebom