Raňajky
Šalát z údeného syra
Potrebujeme
200 g údeného syra, 2 vajíčka na tvrdo, 300 g sterilizovanej zeleniny, 50 g cibule, 300 ml bieleho jogurtu, 1 lyžička horčice, 1 pol. lyžica nakrájanej petržlénovej vňatePostup
Vajíčka, cibuľu a syr nakrájame na drobné kúsky, zmiešame s dobre odkvapkanou zeleninou. Zalejem s jogurtom, v ktorom sme vymiešali horčicu a petržlénovú vňať. Prípadne dosolíme. Necháme postáť asi 15 minút. Podávame s bielym pečivom.
Obed
Zeleninová polievka a rúrky s nivou
Potrebujeme
Na polievku: vývar zo včera, karfiol, 2 zemiaky, 1 pol. lyžica petržlenovej vňate.
Na rúrky: 400 g cestovín rúrok, 350 g kuracích pŕs, 3 lyžice oleja, 100 g Nivy, 200 g malých paradajok, soľ, mleté čierne koreniePostup
Polievka: Do vývaru nalámeme ružičky karfiólu a nakrájame zemiaky. Necháme variť asi 15 minút. Po odstavení vsypeme petržlénovú vňať.
Rúrky: Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, posolíme a na oleji ich opečieme do zlata. Paradajky pokvapkáme olejom a necháme zapiecť v rúre asi 10 minút v zapekacej miske. Ak sú väčie, nakrájame ich na štvrťky. Cestovny uvaríme podľa návodu a zmiešame s mäsom, paradajkami a rozmrvenou Vivou.
Večera
Slané rožky
Potrebujeme
750g hladkej múky špeciál, 3 lyžičky soli, 1 lyžička zázvoru, 250g masla
Kvások: 450ml vlažného mlieka, 35g droždiaPostup
Dvakrát preosiatu múku zmiešame so soľou, zázvorom a kváskom. Necháme vykysnúť. Premiešame a necháme v chlade ešte vykysnúť. Cesto rozvaľkáme a poukladáme naň nakrájané zmäknuté maslo, preložíme a rozvaľkáme. Potom vykrajujeme trojuholníky, ktoré zvinieme do tvaru rožka. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút.