Raňajky
Paprikový šalát
Potrebujeme
400 g zelenej papriky a červenej papriky, 40 g cibule, 1 dl vody, soľ, cukor, 1 pol. lyžica olejaPostup
Papriky očistíme a nakrájame na tenké krúžky. Vedľa si vymiešame vodu s cukrom, soľou a olejom. Zalejeme papriky s cibuľou. Necháme pôsobiť asi 15 minút. Potom podávame s bielym pečivom a čajom.
Obed
Kôprová polievka a cestoviny s hlivou ustricovou
Potrebujeme
Na polievku: 2 hrnčeky zemiakov, 4 hrnčeky vody, soľ, 1 pol. lyžica nakrájaného kôpru, 1 pol lyžica hl. múky.
Na cestoviny: 500 g hlivy ustricovej, 1 väčšia cibuľa, 2 lyžice oleja, 3 strúčiky cesnaku, 100 g syra eidam, 300 g cestovín, petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie, vegetaPostup
Polievka: Zemiaky necháme variť asi 15 minút. Odoberieme do hrnčeka trocha vody, v ktorej rozmiešame múku. Za stáleho miešania vlejeme do zemiakov a necháme prevrieť asi 2 – 3 minúty. Odstavíme a hneď vmiešame kôpor.
Cestoviny: Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme očistenú, umytú a nakrájanú hlivu ustricovú a spolu dusíme, kým sa všetka tekutina neodparí. Potom pridáme prelisovaný cesnak, soľ, mleté čierne korenie, vegetu a najemno postrúhaný syr. Všetko spolu zmiešame. Cestoviny uvaríme podľa návodu v osolenej vode, scedíme ich a zľahka zmiešame s hubami. Podávame ozdobené posekanou petržlenovou vňaťou a syrom
Večera
Bryndzové pagáčiky
Potrebujeme
350g hl.múky, soľ, 100g masla, 150g bryndze, 3lyžice kyslej smotany, 10g droždia, 1 vajcePostup
K múke pridáme tuk, bryndzu, v smotane rozmiešané droždie a vajce. Všetko spolu zamiesyme, dobre vypracujeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5cm. Povykrajujeme pagáčiky, poukladáme na plech,necháme chvíľu postáť. Potrieme žítkom a v dobre vyhriatej rúre upečieme.