Denné menu č.270

0

Raňajky

 

Kalerábová nátierka

Potrebujeme
2 mladé malé kaleráby, 2 vajcia na tvrdo, 100 g taveného natieracieho syra, soľ, pažítka.

Postup
Kaleráby nastrúhame na tenkom strúhadle, vajcia na drobno pokrájame a zmiešame so syrom, soľou a pažítkou. Výborná je táto nátierka s tmavým chlebom.

 

Obed

 

Hŕstkova polievka a bryndzové opekance

Potrebujeme
Na polievku: Hrsť: strakatej fazule, poleného hrachu, šošovice, menšia cibuľa, väčšia mrkva, pol. lyžica hladkej múky, 2 väčšie zemiaky, soľ
Na opekance:
Cesto: 400 g hladkej múky, štipku soli, 20 g práškového cukru, mlieko
Kvások: 200 ml mlieka, 20 g droždia, 10 g práškového cukru Posýpka: 200 g bryndze, 100 g prerastenej slaniny, masť

Postup
Polievka: Fazuľu, hrach a šošovicu necháme napučať vo vode (každé zvlášť) asi hodinu. Potom každé zlejeme z vody a nasypeme do hrnca. Zalejeme čerstvou vodou a varíme asi hodinu. Pridáme soľ a nakrájané zemiaky. Na panvici na troche oleja opečieme na drobno nakrájanú cibuľu s mrkvou a poprášime hladkou múkou. Za stáleho miešania vlejeme do polievky. Ešte povaríme asi štvrťhodiny, aby zmäkla mrkva.
Opekance: Do vlažného mlieka vložíme droždie, cukor, zamiešame a keď začne kysnúť, primiešame ho do múky, pridáme cukor a soľ. Podľa potreby pridáme do cesta ešte vlažné mlieko a dobre ho vypracujeme. Z vymieseného cesta tvarujeme na pomúčenej doske asi jeden centimeter hrubé šúľky, ktoré uložíme na vymastený plech. Šúľky každé dva centimetre narežeme nožom, preložíme ich na plech, necháme vykysnúť a potom upečieme. Vychladnuté ich odložíme do druhého dňa, stačí 3 hodiny. Po odležaní ich oddelíme v miestach, kde sme šúľky narezali. Opekance vhodíme do vriacej vody a keď vyplávu na hladinu, rýchlo ich vyberieme, aby veľmi nepresiakli vodou. Odložíme ich na tanier a pomastíme. Slaninu nadrobno nakrájame a vyškvaríme. Bryndzu zmiešame s vytopenou masťou a opečenou slaninou. Opekance polejeme a podávame teplé.

 

Večera

 

Falošná treska

Potrebujeme
250 g tvarohu, 3 vajíčka uvarené na tvrdo, 1 karotku, 3 sladko-kyslé uhorky, 1 cibuľa, soľ, horčica, 3 polievkové lyžice tatarskej omáčky

Postup
Vajíčka a cibuľu pokrájame, uhorky a mrkvu postrúhame. Pridáme tvaroh, korenie soľ, majonézu a premiešame. Podávame na hrianke.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár