Raňajky
Lahodná tvarohová nátierka
Potrebujeme
250 g tučného tvarohu, 100 g masla, 100 g strúhaného ementálu, 4 pol. lyžice mlieka, pol. lyžica nastrúhaného chrenu, soľPostup
Všetko vymiešame a necháme chvíľu postáť. Potom natierame na celozrnné pečivo. Podávame s bielou kávou.
Obed
Mäsová polievka a hovädzie v paradajkovej omáčke
Potrebujeme
Na polievku: 200 g hovädzieho zadného, 200 g miešanej koreňovej zeleniny, soľ, nové korenie, muškátový oriešok
Na mäso: 3 pol. lyžice paradajkového pretlaku, 1 pol. lyžica hladkej múky, 2 pol. lyžice oleja, 3 dl vody, 2 čaj. lyžičky cukruPostup
Polievka: Mäso vložíme do asi 3 litrov vody a necháme variť pod pokrievkou asi hodinu. Potom pridáme zeleninu, dolejeme vodu, osolíme, okoreníme a nastrúhame muškátový oriešok. Necháme variť ešte asi 40 minút. Zlejeme polievku, nakrájame do nej zeleninu a necháme ešte raz prevrieť.
Mäso: Na oleji vymiešame hladkú múku s cukrom, zalejem pretlakom a vodou. Miešame, kým nezovrie, aby sa neurobili hrudky. Do odstavenej omáčky nakrájame mäso z polievky. Podávame s cestovinou alebo kysnutou knedlou.
Večera
Pečené zemiaky so zálievkou
Potrebujeme
125 g sladkej smotany, 1 pol. lyžica, rumu, 1 pol. lyžica citrónovej šťavy, 1 pol. lyžica pomarančovej šťavy, 2 pol. lyžice kečupu, soľ, 500 g zemiakovPostup
Zemiaky nakrájame na kolieska hrúbky asi 5 mm a položíme na mierne vyolejovaný plech. Pečieme ich asi 45 minút pri 180 °C. Posolíme asi v polovici pečenia, kedy ich premiešame. Z ostatných surovín si spravíme zálievku, ktorú necháme asi pol hodiny odpočívať v chlade. Pečené zemiaky podávame zaliate zálievkou. My si k nim dávame čierny čaj.