Raňajky
Pečeňová mňamka
Potrebujeme
150 g teľacej (bravčovej) pečene, 4 menšie šampiňóny, 4 vajcia, 1 paradajka, 1 cibuľa, 30 g masti, 4 krajce chleba, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľPostup
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme rozotretú pečeň a nakrájané šampiňóny. Všetko spolu opražíme a krátko podusíme. Pridáme rozšľahané vajcia, zelenú petržlenovú vňať a za občasného miešania necháme stuhnúť. Chlieb opečieme z oboch strán, natrieme pripravenou nátierkou a ozdobíme plátkami paradajok a petržlenovou vňaťou. Podľa chuti osolíme.
Podávame horúce s chlebom.
Obed
Párková polievka a makové šúľanky
Potrebujeme
Na polievku: 100 g párkov, 1 cibuľa, 3 polievkové lyžice hladkej múky, olej, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať
Na šúľanky: 500 g zemiakov, 120 g maku, 1 žĺtok, 50 g masla, 200 g hrubej múky, 70 g práškového cukru, soľPostup
Polievka: Na drobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji v hrnci, posypeme hladkou múkou, vmiešame papriku a korenie. Zalejeme 1,5 l vriacej vody. Dobre premiešame a za stáleho miešania privedieme do varu. Povaríme asi 15 minút. Potom nasypeme na malé kolieska nakrájané párky, petržlenovú vňať a odstavíme. Podávame s rožkom.
Šúľanky: Zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke, olúpeme a nastrúhame. Dáme ich na dosku, osolíme, pridáme žĺtok, múku, vodu podľa potreby a vypracujeme hustejšie cesto. Necháme postáť asi 20 minút. Cesto potom rozdelíme na niekoľko častí a z každej časti sformujeme tenký valček s priemerom asi 1 cm, ktorý nakrájame na kúsky. Vzniknuté kúsky cesta rozšúľame na pomúčenej doske na šúľance, ktoré uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody. Počas varenia ich občas premiešame, aby sa neprichytili na dno nádoby. Uvarené šúľance vyberieme dierkovanou varechou, necháme odkvapkať, rozdelíme na zohriate taniere, posypeme pomletým makom, ktorý sme premiešali s cukrom a pokvapkáme roztopeným maslom.
Večera
Zeleninové fašírky
Potrebujeme
500 g miešanej zeleniny (zeler, mrkva, kaleráb, karfiol), 2 vajcia, 1 cibuľa, 2 žemle, 20 g oleja, masť na vyprážanie, strúhanka, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľPostup
Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme umytú nakrájanú zeleninu, osolíme, podlejeme vývarom a udusíme. Do udusenej zeleniny pridáme namočené vytlačené žemle, vajcia, soľ, mleté čierne korenie a podľa potreby zahustíme strúhankou. Na doske posypanej strúhankou sformujeme malé fašírky, ktoré vyprážame v horúcej masti.
Podávame so zemiakovou kašou alebo s uvarenými zemiakmi.