Raňajky
Kapustová nátierka
Potrebujeme
1 malá hlávka kapusty, soľ, 1 cibuľa, 50 g droždia, 4 vajcia, 3 pol. lyžice strúhaného tvrdého syra, mleté čierne koreniePostup
Kapustu rozoberieme na listy a krátko povaríme v osolenej vode. Scedíme a necháme odkvapkať. Na masle speníme na jemno nastrúhanú cibuľku, droždie a miešame, kým nezačne voňať. Potom podlejeme vodou, primiešame nakrájanú kapustu, rozšľahané vajíčka a miešame do zhustnutie. Podávame teplé s tmavým chlebom a čajom.
Obed
Zemiakova polievka a dusené morčacie prsia
Potrebujeme
Na polievku: 3 strúčiky cesnaku, 2 pol. lyžice oleja, 1 pol. lyžica detskej krupice, soľ, majoránka, 2 hrnčeky nakrájaných zemiakov.
Na mäso: 400 g morčacích pŕs nakrájaných na rezance, 2 mrkvy nakrájané na hrubšie kolieska, 1 pór nakrájaný na hrubšie kolieska, 2 pol. lyžice masla, soľ, mletá červená paprikaPostup
Polievka: Cesnak nakrájame na menšie kúsky, orestujeme ho na oleji. Posypeme detskou krupicou a za stáleho miešania zalejeme vodou. Vsypeme zemiaky. Osolíme a nasypeme majoránku. Varíme asi 15 minút.
Mäso: Osolené a opaprikované morčacie prsia prudko opečieme na masle. Podlejeme vodou, vsypeme mrkvu, pór a dusíme pod pokrievkou asi 30 minút. Podávame s varenou ryžou.
Večera
Orechové keksy
Potrebujeme
150 g hl. múky (nie 00), 150 g masla, 150 g mletých orechov, 120 g práškového cukru, 2 žĺtky, 1 vanilkový cukorPostup
Zmeknuté maslo vymiešame s ostatnými surovinami. Vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 5 mm. Vykrojíme rôzne tvary, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom. Pečieme vo vyhriapet rúre pri 150°C asi 15 minút, závisí to od veľkosti tvarov. Podávame s mliekom.