Denné menu č.29

0

Raňajky

 

Slaninový sendvič

Potrebujeme
300 g slaniny, 75 g majonézy, 3 paradajky, 3 lyžice kečupu, 50 g hlávkového šalátu, 18 plátkov toastového chleba, mleté čierne korenie, soľ

Postup
Slaninu nakrájame na tenké plátky, prerežeme napoly a opražíme na panvici. Upraženú slaninu preložíme do misky, tuk necháme na panvici na ďalšie použitie. Majonézu zmiešame s kečupom, ochutíme soľou a korením. Šalát a paradajky umyjeme a osušíme. Šalát nakrájame na širšie rezance, paradajky na plátky. Na slaninovom tuku postupne opražíme toastové plátky dozlatista. Necháme vychladnúť a z jednej strany natrieme majonézou. 6 plátkov obložíme polovicou šalátu, paradajok a slaniny. Prikryjeme ďalším plátkom, na ktorý dáme zvyšný šalát, paradajky, slaninu. Prikryjeme čistým plátkom natretou časťou dovnútra.
Podávame vcelku alebo prerezané na trojuholníky.

 

Obed

 

Polievka z teľacieho a dolky

Potrebujeme
Na polievku: 800 g teľacieho mäsa, 150 ml bieleho vína, 50 ml oleja, 50 g strúhanky, 2 mrkvy, 1 zeler, 2 zelerové listy, 1 bobkový list, 1 lyžica múky, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1 citrón, štipka majoránu, mleté čierne korenie, soľ
Na dolky: 500 ml mlieka, 2 vajcia, 1 kocka droždia, tvaroh (lekvár), olej, 2 zarovnané lyžice cukru, práškový (alebo vanilkový) cukor na posypanie, čajová lyžička soli

Postup
Polievka: Teľacie mäso nakrájame na kocky, koreňovú zeleninu na kolieska a zelerové listy nasekáme nadrobno. Všetko spolu dáme variť a keď voda začne vrieť, pridáme soľ, mleté čierne korenie a bobkový list. Keď je mäso mäkké, vložíme do polievky halušky a varíme ešte asi 10 minút. Múku, strúhanku, nakrájanú cibuľu a cesnak opražíme na oleji a pridáme do polievky. Nakoniec do nej vlejeme víno s citrónovou šťavou a ochutíme ju soľou a mletým čiernym korením. Opäť privedieme do varu, odložíme z ohňa a hneď podávame.
Dolky: Droždie posypeme soľou a vymiešame. Pridáme žĺtky, cukor, teplé mlieko a múku, aby cesto nebolo ani riedke ani husté. Pridáme vyšľahaný sneh z bielkov. Necháme vykysnúť asi pol hodiny. Vyprážame na panvici s jamkami z oboch strán. Vypražené dolky spojíme tvarohom a posypeme práškovým, vanilkovým, alebo škoricovým cukrom.
Podávame teplé s mliekom.

 

Večera

 

Ryža s banánom

Potrebujeme
3 banány, 200 g ryže, 1 lyžica oleja, zelená petržlenová vňať, cayenské korenie, šafran, soľ

Postup
Ryžu preberieme, prepláchneme studenou vodou, vložíme do vriacej osolenej vody a uvaríme. Do mäkkej ryže zamiešame šafran roztopený v troche vody. Takto upravenú ryžu nasypeme do cedidla, postavíme nad veľký hrniec a vložíme do rúry, aby sa vlhkosť vyparila. Banány olúpeme, rozpolíme a opečieme na rozohriatom oleji z obidvoch strán dozlata. Potom ich vyberieme z oleja, trocha osolíme a okoreníme cayenským korením. Oschnutú ryžu presypeme na misu, posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou a rozložíme na ňu opečené banány.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár