Raňajky
Jablkový koláč
Potrebujeme
250 g masla, 150 g práškového cukru, 3 vajcia, 400 g polohrubej múky, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, 1 kg jabĺk, 1 dl citrónovej šťavyPostup
Vymiešame maslo s cukrom. Postupne za stáleho miešania pridáme žĺtka a vymiešame do peny. Potom vmiešame múku premiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec ručne vmiešame tuhý sneh. Hmotu vylejeme na plech vymastený a vysypaný hladkou múkou. Očistené a na osminky nakrájané jablká polejeme citrónovou šťavou. Povtláčame ich rovnomerne do cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30 minút.
Obed
Bryndzová polievka a omelety plnené kuracou pečienkou
Potrebujeme
Na polievku: 100 g bryndze, 20 g masla, mletá červená paprika, 250 g kyslej smotany, soľ, 1 polievková lyžica nasekaného kôpru, 1.25 l vody z uvarených zemiakov.
Na omelety: 4 vajcia, 3 polievkové lyžice oleja, 1 cibuľa, 100 g pečienky, soľ, mleté čierne koreniePostup
Polievka: Bryndzu, maslo, papriku zalejeme vodou zo zemiakov. Necháme za občasného premiešania variť asi 5 minút. Vmiešame kyslú smotanu, kôpor a soľ. Necháme 1 – 2 minúty prejsť varom a odstavíme. Môžeme vložiť niekoľko nadrobno pokrájaných zemiakov.
Omelety: Na polovici oleja si speníme cibuľu a na nej udusíme nakrájanú pečienku. Na druhej panvici opečieme štyri omelety z rozšľahaného vajíčka so soľou. Omelety naplníme pečienkou a podávame so zemiakovou kašou.
Večera
Paradajková ryža
Potrebujeme
300 g ryže, 100 g syra, 40 g masla, 1 dl paradajkovej šťavy, 1 cibuľa, soľPostup
Na jemno nakrájanú cibuľku opečieme na masle. Pridáme ryžu a dobre premiešame. Zalejeme dvojnásobkom horúcej vody a pridáme paradajkovú šťavu. Osolíme. Premiešame a necháme na miernom plameni variť asi 13 minút. Vlejeme do studenou vodou vypláchnutej bábovkovej formy, prikryjeme potravinárskou fóliou alebo tanierom a necháme asi 20 minút dôjsť. Vyklopíme na väčší tanier a podávame posypané strúhaným syrom a so zaváranými uhorkami.