Raňajky
Praženica so salámou
Potrebujeme
6 vajíčok, 150 g točenej salámy alebo párkov, 1 čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 3 polievkové lyžice olejaPostup
Na rozpálenom oleji opražíme na kúsky nakrájanú salámu a papriku. Prilejeme vajíčka vymiešané so soľou. Miešame do potrebnej hustoty. Podávame s čiernym čajom a tmavým chlebom.
Obed
Mäsová polievka a bryndzové halušky
Potrebujeme
Na polievku: 200 g bravčového pliecka, 150 g zemiakov, soľ, nakrájaná bazalka, mleté čierne korenie
Na halušky: 500 g zemiakov, 300 g hladkej múky T650, 250 g bryndze, 1 čajová lyžička soli, 100 g prerastenej údenej slaninyPostup
Polievka: Mäso nakrájame na malé kúsky a opečieme prudko na oleji. Zalejeme vodou. Podusíme asi pol hodiny. Pridáme zemiaky, vodu, soľ, korenie a bazalku. Uvaríme ešte asi pol hodinu.
Halušky: Zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme soľ, múku a dobre vymiesime. Do slanej vriacej vody nahádžeme z lopárika halušky alemo použijeme sitko na halušky. Vyvarené halušky zmiešame s bryndzou a polejeme opraženou slaninkou.
Večera
Pečené paradajky
Potrebujeme
6 paradajok, 4 strúčiky cesnaku, nakrájaný čerstvý tymián, bazalka a petržlenová vňať, 6 lyžíc strúhanky a 4 polievkové lyžice oleja (lepší je olivový)Postup
Cesnak rozotrieme so soľou a zmiešame s nasekanými bylinkami a strúhankou. Paradajky nakrájame na hrubšie rezy (asi 1.5 cm). Na olejom vymastený plech naukladáme paradajkové rezy, ktoré potrieme bylinkovou zmesou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 8 minút. Podávame s rožkom alebo zemiakovou kašou a mliekom. Občas ich ešte pred pečením posypeme rozmrvenou Nivou.