Raňajky
Tvarohová nátierka
Potrebujeme
400 g tvarohu, 80 g masla, 50 g cibule, soľ, 0.5 dl mlieka (prevarené, vychladnuté)Postup
Pretretý tvaroh, maslo, kúsok postrúhanej cibule a soľ dobre premiešame. Krém podľa potreby zriedime mliekom. Podávame s celozrnným pečivom.
Obed
Kelová polievka a rizoto
Potrebujeme
Na polievku: 1 hrnček nakrájaných lístkov kelu, 2 hrnčeky zemiakov, 3 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice oleja, soľ, rasca
Na rizoto: 1 liter kuracieho vývaru, 3 polievkové lyžice oleja, 2 väčšie cibule, 300 g ryže, 2 dl bieleho vína, 100 g šampiňónov, soľ, 100 g nastrúhaného syraPostup
Polievka: Na oleji opečieme popučený cesnak. Pridáme hrnček zemiakov. Zalejeme ich vodou a dusíme asi 10 minút. Potom pridáme kelové listy a zvyšné zemiaky. Dolejeme vodu. Osolíme a orascujeme. Povaríme 15 minút.
Rizoto: Na rozpálenom oleji opražíme na osminky nakrájané šampiňóny a cibuľu nakrájanú na kolieska. Pridáme ryžu. Dobre premiešame. Zalejeme vínom, chvíľu dusíme. Občas premiešavame. Pridáme horúci vývar, dobre premiešame. Zmiernime plameň a necháme dusiť, kým sa vývar nevyparí. Do odstaveného vmiešame 1 polievkovú lyžicu masla (väčšinou zabudnem). Podávame posypané syrom.
Večera
Ovocný krém s hrozienkami
Potrebujeme
300 g ošúpanej hrušky bez jadierok, 200 g banánu, 100 g udusenej pohánky, 100 g hrozienokPostup
Hrušky, banán, pohánku rozmixujeme. Potom vmiešame hrozienka. Podávame v miskách ako krém. Môžeme pridať piškóty.