Raňajky
Plnené žemle
Potrebujeme
4 žemle, 250 g šampiňónov, 1 cibuľa, soľ, 1 vajíčko, 250 ml bieleho jogurtu, 1 polievková lyžica kôpruPostup
Nakrájané šampiňóny udusíme na cibuľke na oleji do mäkka. Osolíme a vmiešame vajíčko. Jogurt zmiešame s kôprom. Žemle rozkrojíme. Mäkkú stranu žemle natrieme jogurtovou zmesou a na ňu položíme šampiňónovu zmes. Položíme na plech a v dobre vyhriatej rúre zapečieme asi 10 minút.
Obed
Zemiaková polievka a pečené bravčové
Potrebujeme
Na polievku: 2 strúčiky cesnaku, polievková lyžica oleja, 2 hrnčeky nakrájaných zemiakov, soľ, rasca, 1 polievková lyžica hladkej múky
Na mäso: 600 g bravčového karé bez kosti, soľ, mleté čierne korenie, hladká múka, 200 g póru, 1 dl vody, 100 g nastrúhaného syraPostup
Polievka: Rozpučený cesnak opečieme na oleji, poprášime múkou a zalejeme vodou. Dobre premiešame a vsypeme zemiaky, osolíme a orascujeme. Povaríme najviac 20 minút.
Mäso: Mäso nakrájame na rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme, obalíme v múke a na oleji prudko z oboch strán opečieme. Potom položíme do pekáča, zalejeme vodou a výpekom. Posypeme pórom nakrájaným na stĺpiky. Necháme zapiecť pri 180°C asi pol hodinu prikryté. Odokryjeme, posypeme syrom a ešte dopečieme odokryté asi 10 minút.
Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Ovocné lievance
Potrebujeme
500 ml tučného ovocného jogurtu, 200 g polohrubej múky, 20 g droždia, 50 g práškového cukru, 2 vajíčka, 1 polievkovú lyžicu olejaPostup
Všetko vymiešame a necháme asi pol hodiny odpočinúť. Potom v panvici na volské oká opekáme na oleji z oboch strán. Podávame posypané práškovým cukrom, prípadne kompótovým ovocím (rovnaký druh ako bol jogurt).