Raňajky
Jahodové mlieko a rožky s maslom
Potrebujeme
6 dl prevareného, vychladnutého mlieka, 1 polievková lyžica práškového cukru, 3 polievkové lyžice jahodového džemu, rožky a masloPostup
Mlieko, cukor a džem vymixujeme. Podávame ho v sklenených pohároch so slamkou spolu s rozpolenými rožkami natretými maslom.
Obed
Hovädzia polievka a kura na cesnaku so šampiňónmi
Potrebujeme
Na polievku: 1 kg hovädzieho zadného, 2 väčšie mrkvy, 1 petržlen, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 bobkový list, soľ, mletá červená paprika
Na kura: 1200 g kurča, 300 g šampiňónov, 1 vajce, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 100 g masla, soľ, mleté biele koreniePostup
Polievka: Mäso zalejeme asi 4 litrami vody a necháme variť pod pokrievkou asi hodinu. Potom okoreníme, osolíme a pridáme bobkový list. Po ďalšej polhodine pridáme zeleninu. Varíme ešte pol hodiny. Zlejeme vývar. Asi 1,5 litra si necháme v hrnci, do ktorého pokrájame varenú mrkvu a petržlen. Dokoreníme tento vývar a necháme prejsť varom. Zvyšok vývaru si necháme na zajtra. Mäso nakrájame na plátky a necháme v chladničke na zajtrajší obed.
Kura: Do pekáča nalejeme olej, nakrájanú cibuľu na kolieska, šampiňóny. Kura rozpolíme a položíme na huby a cibuľu na pekáči. Posolíme ho a potrieme cesnakom. Vložíme ho do rúry a pri 180°C pečieme asi 20 minút. Potrieme kura maslom, podlejeme asi 1 dl vody vymiešanej s bielym korením. Dopekáme asi pol hodiny.
Podávame s tmavým chlebom.
Večera
Hrášková omeleta
Potrebujeme
200 g sterilizovaného hrášku, 50 g tvrdého syra, 2 polievkovej lyžice nasekanej žeruchy, 6 vajec, 200 ml acidofilného mlieka, soľ, 60 g maslaPostup
Žĺtka vymiešame so soľou a acidofilným mliekom. Pridáme žeruchu. Zľahka vmiešame sneh. Asi štvrtinu cesta vylejeme na panvicu. Opekáme 3 minúty, posypeme scedeným hrachom. Opekáme ešte 3 minúty. Preložíme na polovicu a podávame so sterilizovanou uhorkou a chlebom. Z tejto dávky dostaneme 4 omelety.