Raňajky
Kôprové maslo
Potrebujeme
2 polievkové lyžice sušeného kôpru, 100 g masla, 1 polievková lyžica bieleho jogurtu, štipka soliPostup
Všetko vymiešame do penista a podávame natreté na celozrnnom chlebe spolu s mliekom alebo bielou kávou.
Obed
Kyslá zemiaková polievka a hovädzie rezne
Potrebujeme
Na polievku: 500 g zemiakov, 200 g sušených húb namočených dve hodiny v studenej vode, 200 ml kyslej smotany, soľ, bobkový list
Na mäso: 4 hovädze rezne zo zadného, 1 avokádo, 80 g paradajkového pretlaku, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 200 ml tatarskej omáčky, mleté čierne korenie, 2 polievkové lyžice maslaPostup
Polievka: Na menšie kúsky nakrájané zemiaky necháme variť spolu s hubami a bobkovým listom asi 10 minút. Osolíme. Primiešame kyslú smotanu a necháme prevrieť. Odstavíme. Necháme prikryté do podávania.
Mäso: Rezne naklepeme, osolíme a okoreníme. Na oleji ich opečieme z každej strany asi 7 minút. Môžete nechať aj podusiť. Na panvici na masle opečieme cibuľu, pretlak, avokádo, nakrájaný cesnak. Dobre premiešame. Po odstaveného vmiešame majonézu.
Rezne podávame s varenými zemiakmi poliate avokádovou omáčkou.
Večera
Mandľová bábovka
Potrebujeme
500 g polohrubej múky, 40 g droždia, 1/4 litra mlieka, 120 g cukru, 120 g hrozienok, 4 vajíčka, 1 čajová lyžička citrónovej kôry, 200 g masla, 4 vajíčka, mandlePostup
Múku vymiešame s hrozienkami, nasekanými mandľami citrónovou kôrou, cukrom. Prilejeme do nej kvások z mlieka, vajíčok a droždia, zmäknuté maslo. Necháme podkysnúť asi 30 minút. Vložíme do bábovkovej formy vymastenej a vysypanej polohrubou múkou. Kým sa nahreje rúra na 200°C necháme utierkou prikryté podkysnúť na teplom mieste. Pečieme asi 40 minút. Po vychladnutí vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.
Podávame s kakaom.