
Raňajky
Šunková nátierka
Potrebujeme
100 g šunky, 50 g masla, soľ, 1 polievková lyžica prevareného mlieka, 2 na tvrdo uvarené vajíčka, 1 malá zaváraná uhorka, muškátový kvet, 1 polievková lyžica tatárskej omáčkyPostup
Na jemno nakrájanú šunku a vajíčko zmiešame s ostatnými surovinami. Dochutíme soľou a muškátovým kvetom. Môžeme použiť aj strúhaný muškátový oriešok. Necháme stuhnúť asi 15 minút.
Podávame ma tmavom chlebe s ríbezľovým džúsom.

Obed
Fazuľová polievka a bryndzové opekance
Potrebujeme
Na polievku: 300 g koreňovej zeleniny, 200 g tmavej fazule, 150 g údeného mäsa, 150 g zemiakov, olej, soľ, celé čierne korenie, bobkový list, mletú červenú papriku
Na opekance:
Cesto: 400 g hladkej múky, štipku soli, 20 g práškového cukru, mlieko
Kvások: 200 ml mlieka, 20 g droždia, 10 g práškového cukru
Posýpka: 200 g bryndze, 100 g prerastenej slaniny, masťPostup
Polievka: Fazuľu namočíme na niekoľko hodín do studenej vody. Potom ju uvaríme do polomäkka. Očistenú zeleninu pokrájame na malé kocky a prudko orestujeme v hrnci na oleji. Pridáme mletú červenú papriku, soľ, celé čierne korenie a bobkový list, zmiešame, zalejeme vodou, prisypeme predvarenú fazuľu a spolu varíme asi tridsať minút. Potom do hrnca pridáme nakrájané zemiaky a údené mäso a varíme do zmäknutia. Hotovú polievku dochutíme soľou, korením a môžeme zjemniť smotanou.
Opekance: Do vlažného mlieka vložíme droždie, cukor, zamiešame a keď začne kysnúť, primiešame ho do múky, pridáme cukor a soľ. Podľa potreby pridáme do cesta ešte vlažné mlieko a dobre ho vypracujeme. Z vymieseného cesta tvarujeme na pomúčenej doske asi jeden centimeter hrubé šúľky, ktoré uložíme na vymastený plech. Šúľky každé dva centimetre narežeme nožom, preložíme ich na plech, necháme vykysnúť a potom upečieme. Po odležaní ich oddelíme v miestach, kde sme šúľky narezali. Opekance vhodíme do vriacej vody a keď vyplávu na hladinu, rýchlo ich vyberieme, aby veľmi nepresiakli vodou. Odložíme ich na tanier a pomastíme. Slaninu nadrobno nakrájame a vyškvaríme. Bryndzu zmiešame s vytopenou masťou a opečenou slaninou. Opekance polejeme a podávame.

Večera
Kurací šalát
Potrebujeme
250 g kuracích pŕs, pór, mrkva, fazuľové struky, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, kelový listPostup
Kuracie prsia nakrájame na menšie kúsky a prudko orestujeme na rozpálenom olivovom oleji. Zmes nadrobno nakrájaného póru, mrkvy a fazuľových strukov uvaríme na pare. Potom zeleninu na chvíľu opečieme vo výpeku. Kuracie prsia a opečenú zeleninu zmiešame, posolíme a okoreníme. Hotové jedlo môžeme podávať na sparenom kelovom liste s bielym pečivom.
