Raňajky
Cesnakové maslo
Potrebujeme
4 strúčiky cesnaku, hrsť petržlenu, 120 g mäkkého maslaPostup
Cesnak nakrájame nadrobno, pridáme nasekaný petržlen a premiešame s maslom. Zarolujte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke stuhnúť.
Podávame natreté na touste spolu s pomarančovou šťavou.
Obed
Bylinková polievka a kuracie prsia
Potrebujeme
Na polievku: jeden strúčik cesnaku, 40 g masla, 50 g hladkej múky, 1 l zeleninového vývaru, soľ, mleté biele korenie, jeden rožok, dve viazaničky miešaných bylín, jednu lyžicu oleja
Na mäso: 4 kusy kuracích pŕs, 1 dl smotany (môže byť kyslá, pochúťková alebo šľahačková), 50 g údenej slaninky, 1 červená cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, lyžička horčice, 1 feferónka, soľ a čierne mleté korenie, 1 lyžica olejaPostup
Polievka: Cesnak očistíme a najemno nakrájame. Na panvici rozpustíme maslo a cesnak v ňom mierne opražíme. Zaprášime múkou a za stáleho miešania zalejeme vývarom a varíme. Čerstvé bylinky umyjeme, osušíme, posekáme, pridáme do vriaceho vývaru a spolu varíme. Hotovú polievku rozmixujeme a podľa chuti posolíme a okoreníme. Rožok nakrájame a na oleji prudko opečieme. Hotovú polievku ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame s opečenými kúskami rožka.
Mäso: Kuracie prsia pokrájame na tenké rezne, osolíme a necháme 10 minút odležať. Medzitým nadrobno pokrájame slaninku, očistenú cibuľu, feferónku, pridáme roztlačený cesnak, horčicu, smotanu a čierne mleté korenie. Dobre vymiešame a touto zmesou potrieme plátky kuracích pŕs. Jenskú misu alebo pekáč potrieme olejom, tesne vedľa seba poukladáme pripravené plátky, prikryjeme alobalom a v dobre vyhriatej rúre pečieme najprv 30 minút. Potom odložíme alobal a znova dáme piecť do zlatočervena.
Podávame s ryžou.
Večera
Zeleninová torta
Potrebujeme
500 g lístkového cesta
Plnka: 1 kg póru, 200 g cibule, 100 g mrkvy, 150 g zelenej fazuľky, 200 g farebných paprík, 50 g brokolice, soľ, mleté čierne korenie, olej, 300 g mäkkej salámy nakrájanej na pásiky
Syrová plnka: 6 vajec, 200 ml pochúťkovej smotany, 200 g strúhaného tvrdého syra, 1 žĺtokPostup
Tri štvrtiny lístkového cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske. Preložíme ho do tortovej formy tak, aby pokrývalo aj obvod formy. Cesto popicháme vidličkou a pokryjeme mäkkou salámou. Na salámu dáme udusenú zeleninu a zalejeme ju syrovou plnkou. Takto vrstvíme salámu a zeleninu až takmer po okraj formy, prikryjeme rozvaľkanou zvyšnou časťou cesta a pečieme v rúre s teplotou 170°C asi hodinu. Potom vrchnú časť torty potrieme žĺtkom a dopečieme. Upečenú tortu vo forme po polhodine vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Ozdobíme nakrájanou cibuľou, syrom a farebnými paprikami.
Plnka: Očistenú cibuľu nakrájame a udusíme na oleji. Pridáme na kolieska nakrájaný pór, mrkvu, ružičky brokolice a spolu restujeme. Potom pridáme nakrájanú zelenú fazuľku, papriky a spolu udusíme do mäkka. Podľa potreby podlievame vodou. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.