Raňajky
Marhuľový koktail a rožky s maslom
Potrebujeme
3 polievkové lyžice marhuľovej marmelády, 2 dl bieleho jogurtu, 5 dl prevareného vychladnutého mlieka, 6 rožkov, masloPostup
Všetko vymixujeme. Podávame vo vysokých pohároch so širokou slamkou. Rožky pozdĺžne rozrežeme a potrieme maslom.
Obed
Jemná biela zeleninová polievka a fašírky inak
Potrebujeme
Na polievku: 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, pór), 5 dl mlieka, 2 dl smotany, 2 lyžice maizeny, soľ, vegeta, 50 g masla
Na fašírky: 7dl kyslej kapusty, 2 vajcia, 200g mäkkej salámy alebo údeného mäsa, nasekaná petržlenová vňať, trocha polohrubej múky na zahustenie, mletá rasca, soľ, celá rasca, olej na vyprážaniePostup
Polievka: Očistenú a umytú koreňovú zeleninu nakrájame na malé kúsky a varíme v menšom množstve vody. Pred dovarením pridáme mlieko. V smotane rozšľaháme maizenu a za stáleho miešania vlejeme do polievky. Dochutíme soľou, vegetou a ešte chvíľu povaríme. Hotovú polievku môžeme zjemniť lyžicou masla. Nemala by sa podávať horúca, dobre chutí mierne zohriata, ale osviežujúca je aj studená.
Fašírky: Kyslú kapustu pokrájame a zahustíme múkou. Pridáme mletú rascu, vajcia, soľ, salámu pokrájanú na pásiky, petržlenovú vňať a spolu premiešame. Vyformujeme karbonátky. Vyprážame ich z oboch strán na horúcom oleji dozlatista. Pri vyprážaní ešte posypeme fašírky celou rascou.
Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Cestoviny s hlivou ustricovou
Potrebujeme
500 g hlivy ustricovej, 1 väčšia cibuľa, 2 lyžice oleja, 3 strúčiky cesnaku, 100 g syra eidam, 300 g cestovín, petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie, vegetaPostup
Na drobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme očistenú, umytú a nakrájanú hlivu ustricovú a spolu dusíme, kým sa všetka tekutina neodparí. Potom pridáme prelisovaný cesnak, soľ, mleté čierne korenie, vegetu a na jemno postrúhaný syr. Všetko spolu zmiešame. Cestoviny uvaríme podľa návodu v osolenej vode, scedíme ich a zľahka zmiešame s hubami.
Podávame ozdobené posekanou petržlenovou vňaťou a syrom.