Raňajky
Cviklová nátierka
Potrebujeme
200 g cvikly, 250 g rastlinného masla, 4 polievkové lyžice bieleho jogurtu, soľ, rasca (lepšie drvená), 2 vajcia uvarené na tvrdo, soľ, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, 1 čajová lyžička práškového cukruPostup
Uvarenú cviklu (asi 5 minút) scedíme, postrúhame na hrubom strúhadle. Necháme vychladnúť. V miske si do hladka vymiešame ostatné suroviny (z vajíčka žĺtky) a bielky nadrobno nasekáme. Až vychladnutú cviklu primiešame.
Podávame na touste. Na pitie je vhodný čierny čaj.
Obed
Hovädzí vývar a “čínske” kura
Potrebujeme
Na polievku: 300 g hovädzieho zadného, 3 väčšie mrkvy, 1 petržlen, 1 kaleráb, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mletá červená paprika, muškátový oriešok, 150 g polievkovej cestoviny, 1 polievková lyžica sušenej petržlenovej vňate.
Na kura: 350 g kuracích pŕs, 100 g šampiňónov, 120 g kapie (červenej papriky), 1 vajce, worchesterská (alebo klasik) omáčka a sójová omáčka (asi 40 ml), 60 ml bieleho vína, olejPostup
Polievka: Mäso zalejeme vodou (asi 4 litre). Necháme variť asi hodinu. Potom okoreníme a osolíme. Po ďalšej pol hodine pridáme zeleninu a varíme ešte asi 30 minút. Potom vývar zlejeme. 1,5 l vývaru a nakrájanú zeleninu z polievky necháme ešte raz prevrieť a podávame na obed. Zvyšok vývaru si odložíme do mrazničky na inokedy.
Kura: Mäso pokrájame na tenké rezance, premiešame worchesterskou alebo klasik omáčkou a vajíčkom a necháme v chladničke odležať najmenej hodinu. V panvici rozohrejeme olej a prudko opečieme odležané mäso. Pridáme papriku pokrájanú nadrobno, šampiňóny pokrájané na plátky a krátko orestujeme. Nakoniec prilejeme víno a sójovú omáčku, podusíme a podávame s ryžou.
Večera
Tortelíny
Potrebujeme
400 g tortelín z obchodu, 250 ml kečupu, 200 g strúhaného syraPostup
Tortelíny uvaríme podľa návodu v osolenej vode s trochou oleja.
Podávame poliate kečupom a posypané syrom.