Raňajky
Rybacia nátierka
Potrebujeme
1 konzerva rýb, najlepšie sardinky v oleji, 1 škatuľka syrokrému – 3 ks, 2 lyžice horčice, 2 lyžice chrenu, 1-2 cibule, trochu vegety, 1 celé maslo (125 g)Postup
Sardinky, syry, horčicu, chren, vegetu a cibule rozmixujeme a nakoniec pridáme maslo a premiešame. Potom podávame natreté na tmavom chlebe spolu s čiernym čajom.
Obed
Pórová polievka a morčacie s ryžou
Potrebujeme
Na polievku: 3 kusy póru, 1 kg zemiakov, maslo, bujón (alebo vývar), trojuholníkový syr, suchý na kocky opražený chlieb
Na mäso: 600 g morčacích pŕs, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 200 g hlivy, soľ, mleté biele koreniePostup
Polievka: Pokrajame pór, podusíme na masle a pridáme zemiaky. Zalejeme vodou asi tak 1 liter a pridáme bujón 2-3 kocky alebo vegetu, alebo zalejeme vývarom. Uvaríme do mäkka a potom rozmixujeme. Ručne vmiešame syr (pokrájaný na menšie časti)a prisypeme opražený chlieb.
Mäso: Mäso nakrájame na rezance. Premiešame ho so soľou a korením. Orestujeme na panvici spolu s na kolieska nakrájanou cibuľou. Pridáme nakrájanú hlivu. Podlejeme asi 1 dl vody a necháme dusiť pod pokrievkou asi pol hodiny.
Podávame s ryžou.
Večera
Žemľovka
Potrebujeme
5 žemlí, 200 ml mlieka, 1 vrecúško vanilínového cukru, 1 vajce, 40 g masla
Plnka: 300 g mäkkého tvarohu, jedno vrecúško vanilínového cukru, 80 g práškového cukru, 2 vajcia, 2 lyžice kyslej smotany, 100 g hrozienok, 2 lyžice hrubej múkyPostup
Žemle nakrájame na plátky hrubé asi jeden centimeter. Pekáč vymastíme, dno obložíme tretinou žemlí, potrieme polovicou plnky a postup opakujeme. Vrchnú časť tvoria žemle. Celé zalejeme mliekom rozšľahaným s vanilínovým cukrom a vajcom, obložíme plátkami masla a vo vyhriatej rúre upečieme do ružova. Žemľovku podávame posypanú cukrom a s kompótom.
Plnka: Tvaroh vymiešame s vanilínovým a práškovým cukrom, so žĺtkami, s kyslou smotanou, hrozienkami, múkou, premiešame a necháme postáť asi desať minút. Potom zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.