Raňajky
Nátierka zo zemiakov
Potrebujeme
3 stredne veľké uvarené zemiaky, 2 mäkké syry, 1 cibuľa, 1 sterilizovaná uhorka, 1 väčšia varená mrkva, soľ a mleté koreniePostup
Do jemne nastrúhaných uvarených zemiakov a uhorky pridáme mäkký syr, na jemno nastrúhanú mrkvu. Osolíme, okoreníme a rozmixujeme. Na zjemnenie môžeme pridať trochu bieleho jogurtu. Vychladnutú nátierku natierame na chlieb.
Podávame s džúsom.
Obed
Kyslá zemiakova polievka a zapečené bravčové
Potrebujeme
Na polievku: 2 hrnčeky nakrájaných zemiakov, 1 bobkový list, soľ, mleté biele korenie, 100 ml bieleho jogurtu
Na mäso: 4 rezne z krkovičky, 150 ml kyslej smotany, 400 g údeného syra, olej, soľ, mleté čierne koreniePostup
Polievka: Zemiaky zalejeme asi 1,5 litrom vody. Pridáme bobkový list. Povaríme 10 minút, potom osolíme a okoreníme. Odoberieme si do misky asi 1 dl vody a zmiešame ho s bielym jogurtom. Opatrne vlejeme do zemiakov a stále miešame. Necháme prevrieť pár minút. Prikryjeme a odstavíme. Necháme prikryté až do podávania.
Mäso: Mäso naklepeme, ale iba mierne. Osolíme a okoreníme. Položíme na olejom vytretý pekáč. Zasypeme syrom a zalejeme smotanou. Niekedy smotanu vymiešame aj s trochou vody. Zapečieme pri 180°C asi 35 minút.
Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Karfiolove lievance
Potrebujeme
1 väčší karfiol, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice oleja, 3 polievkové lyžice mlieka, 3 stredne veľké zemiaky, tvrdý syr, soľ, mleté čierne koreniePostup
Karfiol si uvaríme do polomäkka. Potom ho vo väčšej mise roztlačíme a premiešame s nastrúhanými zemiakmi. Posolíme a okoreníme. Primiešame ostatné suroviny a zahustíme nastrúhaným syrom. Vyprážame v panvici s jamkami z oboch strán. Podávame poliate kečupom. Ak sa Vám chce, môžete vajíčka rozdeliť a z bielkov spraviť sneh a ten vmiešať do masy, v ktorej ste vymiešali len žĺtka.