Raňajky
Orechový závin
Potrebujeme
1 balenie lístkového cesta, hrsť hrozienok, 250 g mletých orechov, 1 dl mlieka, 2 polievkové lyžice masla, 150 g práškového cukruPostup
Mlieko s cukrom a hrozienkami necháme zovrieť za stáleho miešania. Do odstaveného vmiešame orechy a maslo. Vzniknutú plnku natierame na vyvaľkané lístkové cesto a zvinieme. Potrieme žĺtkom rozmiešaným v troche mlieka. Preložíme na pekáč mierne vymastený maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30 minút.
Podávame posypané práškovým cukrom a kakaom.
Obed
Hovädzí vývar a losos v alobale
Potrebujeme
Na polievku: 400 g hovädzieho zadného, 4 mrkvy, 2 petržleny, 300 g zeleru, soľ, 3 zrnká nového korenia, 1/2 čajovej lyžičky muškátového kvetu, 200 g polievkovej cestoviny
Na lososa: 4 podkovy lososa, 4 veľké štvorce alobalu, 8 pol. lyžíc oleja (používam slnečnicový), 1 citrón, 4 vetvičky rozmarínu, 1 veľká na drobno nasekaná cibuľa, 4 polievkové lyžice bieleho vínaPostup
Polievka: Mäso vložíme do hrnca a zalejeme 4 litrami vody. Povaríme pod poodchýlenou pokrievkou asi hodinu. Potom pridáme koreniny a zeleninu, doplníme do 4 litrov. Povaríme ešte asi hodinu. Vývar scedíme. 1,5 litra vývaru si dáme do hrnca a nakrájame do neho 3 mrky a petržlen. Podľa návodu si uvaríme polievkovú cestovinu a podávame. Zvyšok vývaru si necháme na zajtra a mäso nakrájame na drobné kúsky a tiež necháme na zajtra. Mrkvu a zeler použijeme na šalát na večeru.
Losos: Do stredu alobalu nalejeme polievkovú lyžicu oleja. Položíme podkovu z lososa, na ňu položíme dva tenké krúžky citróna, vetvičku rozmarínu a zasypeme cibuľou. Posolíme a môžeme pridať mleté čierne korenie. Polejeme lyžicou bieleho vína. Alobal uzavrieme a položíme na pekáč. Vo vyhriatej rúre pri 190°C pečieme asi 20 minút.
Podávame so zemiakovou kašou. Môžeme pridať dusený hrášok.
Večera
Údené a zemiakový šalát
Potrebujeme
800 g údenej rolky, 1 bobkový list, 3 strúčiky cesnaku, mletá červená paprika, 1 kg drobných zemiakov uvarených v šupke, 300 g uvareného zeleru, 1 väčšia uvarená mrkva, 2 stredne veľké cibule, 1 polievková lyžica horčice, 150 g ochutenej majonézy, 1 dl vody, 4 polievkové lyžice octu, 1 polievková lyžica octuPostup
Rolku vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme vodou. Vložíme bobkový list, cesnak a mletú červenú papriku. Povaríme asi hodinu. Potom vyberieme. Necháme vychladiť a nakrájame na tenké plátky. Asi 1 liter vývaru si odložíme do mrazničky na novoročnú šošovicovú polievku a 1,5 litra vývaru budeme potrebovať pozajtra na polievku. Nálev na šalát si pripravíme zmiešaním vody, octu a cukru (občas pridávam pol lyžičky soli). Zemiaky a zeler nakrájame na rezance, mrkvu na kolieska, cibuľu veľmi na drobno. Všetko premiešame a zalejeme nálevom. Necháme postáť asi 15 minút a potom pridáme horčicu a majonézu. Dobre premiešame a necháme v chlade do podávania.