Raňajky
Tvarohová nátierka
Potrebujeme
125 g šunkovej salámy, 100 g masla, 50 g tvarohu, 30 g chrenu, 1 stredne veľké jablko, soľPostup
Jablko ošúpeme a očistíme. Potom ho nastrúhame na jemno. Premiešame so soľou a maslom. Pridáme tvaroh a chren. Nátierkou potrieme salámové krúžky a zvinieme ich do roliek.
Podávame potom s rožkom.
Obed
Polievka zo sušených hub a dolky
Potrebujeme
Na polievku: 150 g sušených húb, olej, 2 lyžice hladkej múky, mletá červená paprika, 1 cibuľa, soľ, 20 g suchého postrúhaného cesta, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, rasca
Na dolky: 400 g polohrubej múky, 20 g droždia, štipku soli, mlieko
Plnka: 200 g tvarohu, slivkový lekvár, 150 g pomletého maku zmiešaného s 50 g práškového cukru, 150 g pomletých orechov zmiešaných s 50 g práškového cukru, 100 g rozpusteného masla, práškový cukorPostup
Polievka: Huby opláchneme, nakrájame, dáme do vody a varíme. Z oleja, múky, postrúhanej cibule pripravíme zápražku, pridáme do nej červenú papriku, zalejeme vodou, posolíme, pridáme k uvareným hubám a povaríme. Nakoniec do polievky zavaríme cesto, posekanú petržlenovú vňať, čierne korenie, rascu a varíme, kým nie je cestovina mäkká.
Dolky: Do preosiatej múky zamiešame rozdrobené droždie, štipku soli a vlažné mlieko. Vypracujeme nie príliš husté cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme a okrúhlou formičkou vykrajujeme dolky, ktoré necháme na doske znovu kysnúť. Nakysnuté ich opečieme na rozpálenej platni z obidvoch strán. Opečené ich obaríme vriacou vodou a položíme na tanier. Dolky potrieme slivkovým lekvárom, pokvapkáme rozpusteným maslom a obalíme v makovej a orechovej plnke alebo posypeme tvarohom s práškovým cukrom. Na záver môžeme dolky opäť pokvapkať rozpusteným maslom.
Večera
Mäsové taštičky
Potrebujeme
500 g lístkového cesta, 400 g mletého mäsa, 1 menší pór, 1 mrkva, 6 lyžičiek kečupu, soľ, muškátový oriešok, vajce, rascaPostup
Mleté mäso prudko opečieme na oleji, pridáme pór nakrájaný na kolieska, mrkvu na stĺpiky. Podusíme 5 minút, posolíme a pridáme trochu nastrúhaného muškátového orieška. Udusené mäso necháme stiecť. Lístkové cesto vyvaľkáme a rozdelíme na 6 štvorcov. Do stredu štvorca dáme lyžičku kečupu a dve polievkové lyžice mäsovej zmesi. Urobíme šatôčky, ktoré prenesieme na maslom vytretý pekáč. Potrieme ich vajíčkom a posypeme rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút.