Raňajky
Tvarohové šatôčky
Potrebujeme
lístkové cesto, 250 g mäkkého tvarohu, 1 žĺtok, 2 polievkové lyžice práškového cukruPostup
Lístkové cesto rozvaľkáme asi na 3 mm hrúbku. Rozdelíme ho na štvorce. Tvaroh vymiešame s cukrom a žĺtkom. Štvorce naplníme plnkou. Protiľahlé rohy prekryjeme. Potrieme pomocou pierka vodou. Položíme na plech mierne vytretý maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 10 minút podľa veľkosti šatôčok.
Obed
Mrkvová polievka a zapekané rybie filé
Potrebujeme
Na polievku: 250 g mrkvy, 2 polievkové lyžice hladkej múky, mleté čierne korenie, sušená bazalka, sušená petržlenová vňať, 1/2 litra vývaru (z mrazničky alebo bujón), 2 polievkové lyžice masla
Na filé: rybie filé, olej, 1 kyslá smotana, 200 g údeného eidamu, 2 vajíčka, trocha mletého čierneho korenia, mletá červená sladká paprika, mletá rasca a vegetaPostup
Polievka: Mrkvu nakrájame na tenké rezance a opečieme na masle. Poprášime múkou, zalejeme 1/2 litrom vody a necháme dusiť asi 10 minút pod pokrievkou. Dolejme vývar, okoreníme a osolíme, dochutíme bylinkami a necháme prevrieť asi 5 minút. Prikryjeme a až do podávania necháme prikryté.
Filé: Jansku misu dobre vymastíme trochou oleja po celej ploche a po bokoch cca do výšky troch centimetrov. Na dno poukladáme plátky filé tak, aby zaplnili celú plochu. V miske zmiešame kyslú smotanu, postrúhaný syr, 1-2 vajíčka a koreniny, dobre rozmiešame. Zmesou rovnomerne zalejeme filé. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 35 minút (15 minút zakryté, potom odokryjeme, aby sa nadbytočná voda z filé úplne odparila a povrch mierne zhnedol).
Podávame zemiakovú kašu takú úplne hladkú a sterilizovanú uhorku.
Večera
Kapustové koláče
Potrebujeme
1 kg polohrubej múky
Na kvások: mlieko, celé čerstvé droždie, 2 čajové lyžičky cukru, 1 vajíčko
Na plnku: 1 hlávka kapusty, 3 polievkové lyžice kryštálového cukru, 2 polievkové lyžice oleja, 1 čajová lyžička soli, 1 cibuľaPostup
Z oleja a cukru pripravíme karamel, pridáme pokrájanú kapustu a cibuľu osolíme, ocukríme a podusíme. Cesto vypracujeme z múky a kvásku. Vykysnuté cesto vyvaľkáme do obdĺžnika a vyrežeme štvorce. Na každý štvorec položíme trochu plnky, poprekladáme cez seba protiľahlé cípy, aby sme plnku zabalili. Položíme na vymastený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 25 minút. Väčšinou ich potierame pred pečením len studenou vodou, ale môžeme použiť aj vyšľahané vajíčko.