Denné menu : urobte si rýchle rožky, polievku z telacieho a morské filé

redakcia 0

Piekli ste si už ráno vlastné – rýchle rožky? Nie tie predpečené, alebo zamrznuté. Máme iný spôsob:) A potom ešte inšpiráciu na menu celého dňa.

Raňajky

 

Rýchle rožky

Potrebujeme
400 g lístkového cesta, 4 párky, žĺtok na potretie, 1/2 lyžičky mletej červenej papriky

Postup
Lístkové cesto vyvaľkáme, rozdelíme ho na osem štvorcov. Do každého štvorca zvinieme polovicu párku. V žĺtku vymiešame mletú papriku a touto zmesou potrieme rožky, ktoré sme položili na maslom vytretý pekáč. Pečieme 15 minút vo vyhriatej rúre pri 180 °C.

 

Obed

 

Polievka z teľacieho a morské filé

Potrebujeme
Na polievku: 800 g teľacieho mäsa, 150 ml bieleho vína, 50 ml oleja, 50 g strúhanky, 2 mrkvy, 1 zeler, 2 zelerové listy, 1 bobkový list, 1 lyžica múky, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1 citrón, štipka majoránu, mleté čierne korenie, soľ
Na filé: 50 g mrazeného morského filé, 60 g margarínu, 75 g koreňovej zeleniny, 35 g cibule, 25 g paradajkového pretlaku, 75 g čerstvých paradajok, 50 g hladkej múky, 60 g suchej bielej fazule, ocot, bobkový list, nové korenie, soľ

Postup
Polievka: Teľacie mäso nakrájame na kocky, koreňovú zeleninu na kolieska a zelerové listy nasekáme nadrobno. Všetko spolu dáme variť a keď voda začne vrieť, pridáme soľ, mleté čierne korenie a bobkový list. Múku, strúhanku, nakrájanú cibuľu a cesnak opražíme na oleji a pridáme do polievky. Nakoniec do nej vlejeme víno s citrónovou šťavou a ochutíme ju soľou a mletým čiernym korením. Opäť privedieme do varu, odložíme z ohňa a hneď podávame.
Filé: V rozpálenom tuku narýchlo opečieme morské filé po oboch stranách. Na zostávajúci tuk pridáme zeleninu, cibuľu, korenie, bobkový list, slabo opražíme, pridáme múku a pripravíme bledú zápražku. Rozriedime vodou alebo vývarom, pridáme soľ, ocot, paradajkový pretlak, na kolieska nakrájané paradajky a varíme najmenej 30 minút. Uvarenú omáčku precedíme, pridáme domäkka uvarenú bielu fazuľu, vlejeme na opečené rybie filé a krátko povaríme.
Podávame s varenými špagetami alebo makarónmi.

 

Večera

 

Jablkové knedle

Potrebujeme
500 g jabĺk, 50 g strúhaných mandlí, 1 polievková lyžica strúhanej citrónovej kôry, 250 g hrubej múky, 2 žĺtky, 1 vajíčko, 100 g práškového cukru, 50 g rozpusteného masla, 2 polievkové lyžice strúhanky

Postup
Ošúpané a očistené jablká nakrájame nadrobno a zmiešame s ostatnými surovinami na hladké cesto. Urobíme si knedličky s priemerom asi 3 cm a kladieme ich na porcelánový tanier. Namáčame si ruky v studenej vode, aby sa nám cesto nelepilo. Vyvárame ich vo vriacej vode asi 5 minút. Potom vyberieme a posypeme škoricovým cukrom.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár