Denné menu: zemiaková polievka, ravioly a lievance

redakcia 0

Ráno začneme lievancami, na obed polievočka a ravioly z doma robeného cesta a na večeru zasa malý mls 🙂

foto: iStock

Raňajky

 

Lievance ala Amerika

Potrebujeme
225 g polohrubej múky, 225 g hladkej múky T650, 3 čajové lyžičky prášku do pečiva, 1 čajová lyžička kryštálového cukru, 2 vajíčka, 300 ml mlieka, 2 polievkové lyžice rozpusteného masla

Postup
Všetko premiešame, okrem masla. Necháme postáť asi 15 minút. Potom primiešame maslo. Smažíme z oboch strán na panvici s jamkami.
Podávame potreté medom a s pomarančovou šťavou.

 

Obed

 

Zemiakova polievka a ravioly

Potrebujeme
Na polievku: 750 g hovädzieho krku, 150 g syra na strúhanie, 1 kg zemiakov, 2 cibule, 1 až 2 strúčiky cesnaku, zelenina do polievky, 2 bobkové listy, muškátový orech, pol zväzku majoránu, 1 čajová lyžička celého korenia, soľ
Na ravioly: 400 g rezancového cesta
Na plnku: 100 g jemnej klobásy, 1 vajce, 100 g mrazeného špenátu, 1 lyžica horčice, 1 až 2 lyžice strúhanky, na hrot noža nastrúhaného muškátového orieška, lyžica nasekanej bazalky, mleté čierne korenie, soľ
Na omáčku: 100 g prerastenej údenej slaniny, 2 lyžice masla (alebo tuku), 4 paradajky, 1 malá konzerva olúpaných paradajok, 1 cibuľa, pol zväzku bazalky, vegeta

Postup
Polievka: Hovädzinu umyjeme, cibuľu olúpeme a rozkrojíme na štvrtiny. Umytú a nakrájanú zeleninu vložíme do 2 litrov chladnej vody. Pridáme k nej mäso, bobkový list a cibuľu. Ochutíme soľou a korením a privedieme do varu. Varíme na miernom ohni asi 1 a pol hodiny, penu zbierame dierkovanou lyžicou. Medzitým očistíme, umyjeme a na malé kocky nakrájame zemiaky. Cesnak narežeme na kolieska a syr na kocky. Majorán umyjeme a pooberáme lístky zo stopky. Mäkké mäso vyberieme z vývaru, ktorý potom precedíme a uvaríme v ňom zemiaky. K zemiakom pridáme cesnak a varíme asi 10 minút. Mäso oberieme z kostí, nakrájame na kocky a spolu so zeleninou vložíme do vývaru. Polievku premiešame, dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Podávame posypané majoránom.
Ravioly: Cesto natenko vyvaľkáme na pomúčenej doske, nakrájame na malé štvorce a necháme oschnúť asi na 10 minút. V mise zmiešame pomletú klobásu, nasekaný špenát, vajce a horčicu. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, nastrúhaným muškátovým orieškom a bazalkou, prípadne zahustíme strúhankou. Na polovicu každého štvorca cesta dáme špenátovú plnku a okraje natrieme vodou. Zakryjeme zvyšnou polovicou cesta a okraje dobre pritlačíme. Ravioly varíme v osolenej vode asi 5 až 10 minút (podľa veľkosti). Na omáčku rozpálime v hrnci maslo a roztopíme v ňom nadrobno nakrájanú slaninu. Pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme do sklovita. Primiešame olúpané paradajky zbavené jadierok a nakrájané na malé kocky. Zalejeme prepasírovanými paradajkami z konzervy a uvaríme omáčku. Ochutíme nadrobno nasekanou bazalkou, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a vegetou. Dobre odkvapkané ravioli dáme na taniere, zalejeme paradajkovou omáčkou a ihneď podávame.

 

Večera

 

Zemiakove knedle

Potrebujeme
2 kg zemiakov, 125 ml mlieka, 1 vajíčko, soľ, 50 g prerastenej slaniny, 2 polievkové lyžice malsa, 1 rožok

Postup
Asi tretinu zemiakov uvaríme a popučíme. Zvyšné zemiaky nastrúhame (zlejeme šťavu) a primiešame k vareným zemiakom. Zmiešame s teplým mliekom. Primiešame vajíčko, maslo a soľ. Slaninu si opečieme s polu s nakrájaným rožkom. Z cesta urobíme guľky, do ktorých vtlačíme do stredu kúsok rožka a slaniny. Vyvaríme vo vode a potom polejeme zvyškom slaniny a rožka z panvice.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár