Denné menu č.6

0

Raňajky

 

Hrozienkova ryža

Potrebujeme
120 g ryže, 320g hrozienok, 240 ml mlieka, ovocná šťava

Postup
Ryžu umyjeme pod tečúcou vodou a pridáme mlieko s umytými hrozienkami. Všetko dobre premiešame a dáme variť asi na 25 minút pod pokrievkou. Udusené vyberieme, pomiešame vidličkou a na tanieri polejeme odšťaveným ovocím.

 

Obed

 

Zemiakova polievka a mrkvové fašírky

Potrebujeme
Na polievku: 4 stredne veľké zemiaky, 4 lyžice nakrájanej koreňovej zeleniny, 1 pór, 1 menšia cibuľa, majorán, 1200 ml vody alebo vývaru (instant), 1 až 2 strúčiky cesnaku, rasca, 1 a pol lyžice hladkej múky na zápražku, 1 lyžica masla, 2 lyžice krúpov, hrsť sušených húb, štipka ďumbieru, zelená alebo sušená zelerová a petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ
Na fašírky: 200 g mrkvy, 100 g mletého mäsa, 2 polievkové lyžice strúhanky, 1 strúčik cesnaku, 2 čajové lyžičky horčice, soľ, majorán, 4 polievkové lyžice masla

Postup
Polievka: Na časti masla podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu a zeleninu, zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme huby, omyté krúpy a na kocky nakrájané zemiaky. Povaríme asi 10 minút. Osobitne urobíme zo zvyšku masla a múky zápražku, po častiach ju zalejeme vodou, rozmiešame, povaríme asi 10 minút a zmiešame s ostatným. Podľa chuti osolíme, pridáme ďumbier, zeleninovú vňať a ešte asi 10 minút povaríme.
Fašírky: Mrkvu na jemno nastrúhame a premiešame s mletým mäsom, soľou, majoránom, strúhankou a horčicou. Vlhkými rukami vytvarujeme fašírky, ktoré opečieme na oleji z oboch strán.
Podávame s varenou ryžou a sterilizovanou uhorkou.

 

Večera

 

Olivový chlieb

Potrebujeme
250 ml vody, 3 polievkové lyžice olivového oleja, 250 g hladkej múky T650, 250 g pšeničnej celozrnnej múky, 1 čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička čerstvého droždia, 100 g rozštvrtených čiernych olív

Postup
Všetko zmiešame a necháme vykysnúť. Potom vlejeme masu do vymastenej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebík. Pečieme vo vyhratej rúre pri 190°C asi 50 minút. Vyskúšame špajlou, či je upečený.
Vychladnutý nakrájame na krajce a podávame s jablkovým džúsom.

 

365 nápadov na Denné menu –  na každý deň v roku »»»

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 1,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár