Denné menu č.70

0

Raňajky

 

Tousty s jablkom III

Potrebujeme
8 krajcov toustového chleba, 150 g tvarohu, 8 plátkov jablka, 1 mokka kávová lyžička soli, 1 polievková lyžica tvarohu

Postup
Tvaroh so soľou a jogurtom vymiešame dohladka. Potrieme tousty a položíme na ne plátok jablka. Zapečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 8 minút.

 

Obed

 

Zeleninová polievka a domáce ravioly

Potrebujeme
Na polievku: 250 g hovädzieho predného, 500 g zemiakov, 500 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 2 polievkové lyžice masla, rasca, soľ, 2 polievkové lyžice petržlenovej vňate
Na ravioly: 400 g hladkej múky (nie 00), 4 vajíčka, voda, 350 g nastrúhaného údeného syra, 300 g mrazeného špenátu, 2 žĺtky, soľ, muškátový oriešok alebo kvet

Postup
Polievka: Mäso a zemiaky nakrájame na kocky. Zeleninu nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu na krúžky. Vymastíme hlboký pekáč. Vyložíme ho mäsom, zemiakmi a zeleninou, po vrstvách. Nakoniec osolíme a okoreníme. Hore rozložíme maslo. Zalejeme asi 4 litrami vody. Varíme v rúre pri 180 °C asi 75 minút. Na tanieri podávame posypané petržlenovou vňaťou. Podobne to môžete robiť aj na sporáku na miernom plameni, v tom prípade je doporučený čas varenia potrebné predĺžiť asi na 90 minút.
Ravioly: Múku s vajíčkami a trochou vody vymiešame na hladké cesto. Vyvaľkáme do štvorca. Na polovicu cesta robíme mokka kávovou lyžičkou kôpky z plnky 2 cm od seba vzdialené. Potom prikryjeme druhou polovicou cesta, medzi kôpkami popritláčame prstami a prerežeme radielkom. Necháme ich asi 15 minút postáť a vyvárame v slanej vode. Podávame s kečupom alebo nejakou hotovou omáčkou.
Plnka: Na malé kúsky nasekaný špenát prelejeme vriacou vodou a zmiešame so syrom a žĺtkami na kašu.

 

Večera

 

Dusené zemiaky

Potrebujeme
1 kg malých zemiakov, 1 polievková lyžica rasce, 1 pór, soľ, 100 g cibule, 2 polievkové lyžice masla, 1 polievková lyžica hladkej múky, 500 ml vývaru (asi nejaký bude v mrazničke, alebo použijeme bujón), 125 ml smotany, 4 polievkové lyžice petržlenovej vňate

Postup
Zemiaky so soľou a rascou uvaríme v šupke. Ošúpeme a prikryjeme. Necháme asi 2 hodiny postáť. Pór pokrájame na rezance a cibuľu nadrobno. Opečieme ich do sklovita na masle. Poprášime múkou, podlejeme vývarom a povaríme asi 10 minút. Vmiešame smotanu a pridáme zemiaky nakrájané na kolieska. Dosolíme a dokoreníme. Už len prehrejeme. Necháme prikryté odležať asi 5 minút a podávame.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár