Denné menu č.74

0

Raňajky

 

Jablkové maslo

Potrebujeme
1 veľké jablko, 1 cibuľa, 1 polievková lyžica pažítky, 250 g zmäknutého masla, 1 polievková lyžica majoránky, soľ, biele mleté korenie

Postup
Očistené jablko nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky. Rozpustíme asi polievkovú lyžicu masla a opečieme na ňom cibuľu a jablko. Ochutíme majoránkou, soľou a bielym korením. Necháme mierne vychladnúť a vymiešame so zbytkom masla a pažítkou. Necháme asi 15 minút stuhnúť.
Podávame na toustoch.

 

Obed

 

Paradajková polievka a šišky

Potrebujeme
Na polievku: 200 g paradajkového pretlaku, 2 polievkové lyžice detskej krupice, 2 polievkové lyžice oleja, soľ, cukor, 150 g strúhaného syra
Na šišky: 1 balenie sušeného droždia, 500 g hladkej múky (nie 00), 125 ml vlažného mlieka, 100 g kryštálového cukru, 60 g masla, 2 vajíčka, lekvár ako plnka, práškový cukor na posypanie asi 1 liter oleja na vyprážanie

Postup
Polievka: Na oleji speníme múku. Zalejem ju 300 ml vody, v ktorej sme rozmiešali pretlak. Privedieme k varu a varíme za stáleho miešania asi 3 minúty. Dochutíme soľou a cukrom. Podávame v hlbokom tanieri posypané strúhaným syrom.
Šišky: Droždie rozpustíme v mlieku. Primiešame rozpustené maslo, vajíčka a nakoniec múku. Vypracujeme hladké cesto. Necháme asi 45 minút vykysnúť. Potom vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a vykrajujeme krúžky s priemerom 5 – 6 cm. Na polovicu krúžkov položíme 1 čajovú lyžičku lekváru, prikryjeme prázdnym krúžkom a popritláčame prstami okraje. Necháme ešte na doske pod utierkou podkysnúť asi 5 minút, kým sa nám nerozpáli olej v hlbokej panvici. Poukladáme pár kúskov do rozpáleného oleja tak, aby boli viac ako z polovice v oleji. Prikryjeme pokrievkou a pražíme asi 3 minúty. Potom otočíme a pražíme asi 3 minúty, ale už odokryté. Vyberieme dierovanou naberačkou na kuchynskú utierku, aby odsala prebytočný olej. Potom preložíme na tanier a posypeme práškovým cukrom.

 

Večera

 

Tvarohové knedle

Potrebujeme
150 g tvrdších rožkov, 500 g tvarohu, 2 polievkové lyžice nasekanej pažítky, 1 čajová lyžička soli, 100 g strúhanky, 2 vajíčka

Postup
Rožky nakrájame na drobné kocky a namočíme do trochy studenej vody asi na pol hodiny. Potom zmiešame spolu s ostatnými surovinami. Vytvarujeme 6 knedlí. Uvaríme ich vo vriacej vode asi 5 minút s čiastočne prikrytým otvorom na hrnci.
Podávame poliate syrovou alebo paradajkovou omáčkou.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár