Raňajky
Mrkvová nátierka
Potrebujeme
200 g tvrdého údeného syra, 2 veľké mrkvy, 2 vajíčka na tvrdo, 125 ml bieleho jogurtu, soľ, mleté čierne korenie, 1 čajová lyžička horčicePostup
Vajíčka nakrájame nadrobno a premiešame s ostatnými surovinami.
Podávame potreté na bielom touste.
Obed
Biela zeleninová polievka a hovädze pečené
Potrebujeme
Na polievku: 2 čajové lyžičky oleja, 1 nadrobno nakrájaná cibuľa, 2 stonky vňaťového zeleru, 1 zeler, 1 čajová lyžička tymiánu, 2 veľké mrkvy, 1 veľký zemiak, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1 1/2 hrnčeka mlieka, 1 polievková lyžica octu
Na mäso: 1300 g hovädzieho stehna, 1/2 čajovej lyžičky, soli, 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho kolenia, 1/2 čajovej lyžičky majoránky, 120 g nakrájaných šampiňónov, 2 polievkové lyžice kukuričnej múky, 400 ml vody (môžete aj slabý vývar)Postup
Polievka: Vo veľkom hrnci na oleji orestujeme cibuľu do sklovita. Pridáme nakrájaný zeler na menšie kúsky, mrkvu na kolieska, tymián. Zalejeme asi 1 litrom vody (môžete použiť aj vývar, ak máte). Prikryjeme a uvaríme pod pokrievkou asi 20 minút. Potom odokryté ešte 10 minút. Rozmixujeme a pridáme mlieko. Necháme prejsť varom. Odstavíme a vmiešame podľa chuti ocot (väčšinou ho tam zabudnem dať aj tak je polievka dobrá).
Mäso: Mäso potrieme zmesou soli, majoránky a korenia. Necháme piecť asi 1,5 až 2 hodiny pri 170 °C. Mäso vyberiem necháme chvíľu postáť a nakrájame na plátky. Plátky vrátime späť do pekáča. Medzitým si v panvici zmiešame múku s vodou, dosolíme. Do vriacej omáčky zamiešame šampiňóny a miešame do potrebnej hustoty. Mäso v pekáči zalejeme omáčkou a vložíme do chladnúcej rúry.
Podávame s knedľou.
Večera
Niečo ako briošky
Potrebujeme
600 g hladkej múky T650, 500 ml mlieka, 150 g oleja, 1 kopcovitá čajová lyžička soli, 2 vajíčka, 1 čajová lyžička sezamových semienok, 70 g droždia (asi 1,5 kocky čerstvého drožia, sušené stačí jedno balenie)Postup
Do 1 dl mlieka nasypeme trochu múky a vymiešame s droždím. Necháme asi 10 minút nakysnúť v teple (do hrnca si napr. dáme teplú vodu a do nej vložíme šálku s kváskom). Potom zmiešame s ostatnými surovinami a necháme asi pol hodiny kysnúť. Vytvarujeme z cesta malé rožky, alebo iné tvary (môžeme nechať na deti). Položíme na vymastený plech. Potrieme žĺtkom a posypeme semienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 220 °C asi 10 minút.
Podávame s kakaom. Prípadne ich môžete aj naplniť.