Raňajky
Hermelínova nátierka
Potrebujeme
125 g Hermelínu, 200 g šunkovej salámy, soľ, 200 g majonézyPostup
Hermelín aj salámu nastrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame s majonézou. Podľa chuti dosolíme.
Podávame na tmavom chlebe s čiernym čajom.
Obed
Mäsová polievka a lievance
Potrebujeme
Na polievku: 200 g bravčového pliecka, 2 väčšie mrkvy, 1 potržlen, hrsť hrachu, soľ, červená mletá paprika, 2 polievkové lyžice oleja, 1 menšia cibuľa, 1 polievková lyžica detskej krupiceNa lievance: 150 g hladkej múky T650, 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva, 140 ml mlieka, 3 vajíčka, štipka soli, asi 20 g horkej čokolády
Kokteil: 4 polievkové lyžice jahodového džemu, 1 liter prevareného vychladnutého mliekaPostup
Polievka: Mäso nakrájame na drobné kúsky a opečieme na cibuľke. Poprášime detskou krupicou, zalejeme vodou. Necháme dusiť. Postupne pridáme nadrobno nakrájaný petržlen, mrkvu. Asi po 30 minútách varenia, dolejeme vodu, pridáme hrach. Dosolíme a opaprikujeme. Môžete nastrúhať aj trochu muškátového orieška. Necháme variť asi štvrť hodiny.
Lievance: Žĺtky vymiešame s múkou, práškom do pečiva a mliekom na hladké cesto a potom ručne vmiešame sneh z bielkov. Vlejeme polievkovou lyžicou alebo menšou naberačkou do panvice s jamkami. Pečieme do zlatova. Vtedy posypeme nastrúhanou čokoládou. Ešte chvíľu pripečieme a obrátime. Druhú stranu už neposýpame čokoládou.
Kokteil: Vymixujeme džem s mliekom a podávame so širokou slamkou vo vysokých pohároch.
Večera
Vajíčkový závin
Potrebujeme
1 balenie lístkového cesta, 5 vajíčok, 2 párky, soľ, mletá červená paprika, 1 žĺtok, 1 cibuľa, olejPostup
Na oleji usmažíme cibuľu a z vajíčok soli a mletej papriky urobíme hustú praženicu. Lístkové cesto vyvaľkáme, potrieme praženicou, na jeden kraj položíme párky za sebou a zvinieme do závinu tak, aby párky boli v strede. Potrieme žĺtkom a pečieme pri 180 °C asi 30 minút.
Podávame s čiernym čajom.