Raňajky
Jablkový koláč
Potrebujeme
250 g masla, 150 g práškového cukru, 3 vajcia, 400 g polohrubej múky, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, 1 kg jabĺk, 1 dl citrónovej šťavyPostup
Vymiešame maslo s cukrom. Postupne za stáleho miešania pridáme žĺtka a vymiešame do peny. Potom vmiešame múku premiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec ručne vmiešame tuhý sneh. Hmotu vylejeme na plech vymastený a vysypaný hladkou múkou. Očistené a na osminky nakrájamé jablká polejeme citrónovou šťavou. Povtláčame ich rovnomerne do cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút.
Obed
Polievka z bielej fazule a žemľovka
Potrebujeme
Na polievku: 200 g panenky, 200 g zemiakov, 100 g bielej suchej fazule, soľ, mletá červená paprika
Na žemľovku: päť žemlí, 200 ml mlieka, jedno vrecúško vanilínového cukru, jedno vajce, 40 g masla
Plnka: 300 g mäkkého tvarohu, jedno vrecúško vanilínového cukru, 80 g práškového cukru, dve vajcia, dve lyžice kyslej smotany, 100 g hrozienok, dve lyžice hrubej múkyPostup
Polievka: Panenku nakrájame na malé kúsky a spolu s fazuľou necháme variť pod pokrievkou asi pol hodiny, pridáme na hrubom strúhadle nastrúhané zemiaky, osolíme a opaprikujeme. Povaríme asi 10 minút a podávame.
Žemľovka: Žemle nakrájame na plátky hrubé asi jeden centimeter. Pekáč vymastíme, dno obložíme tretinou žemlí, potrieme polovicou plnky a postup opakujeme. Vrchnú časť tvoria žemle. Celé zalejeme mliekom rozšľahaným s vanilínovým cukrom a vajcom, obložíme plátkami masla a vo vyhriatej rúre upečieme doružova. Žemľovku posypeme cukrom a podávame s kompótom.
Plnka: Tvaroh vymiešame s vanilínovým a práškovým cukrom, so žĺtkami, s kyslou smotanou, hrozienkami, múkou, premiešame a necháme postáť asi desať minút. Potom zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.
Večera
Placky zo sadla
Potrebujeme
400 g hladkej múky T650, medzi prsty soli, 100 ml horúcej vody, 150 g pomletého sadla, 1 vajíčko, sezamové semienkaPostup
Do premiešanej múky so soľou po malých dávkach vmiešavame vodu, aby vzniklo hladké cesto. Prikryjeme ho na doske utierkou a necháme stáť asi pol hodiny. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku ako by sme išli robiť rezance. Potrieme sadlom polovicu cesta. Cesto prehneme a rozvaľkáme. Ešte raz prehneme a rozvaľkáme. Necháme postáť asi pol hodinu a zase prehneme a rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm. Potom vykrojíme placky s priemerom asi 5 – 6 cm. Položíme ich na vymastený plech, potrieme vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme pri 220 °C vo vyhriatej rúre do zlatova.
Podávame s mliekom.