Raňajky
Bryndzové šatôčky
Potrebujeme
1 balenie lístkového cesta, 280 g bryndze, 100 g masla, 1 čaj. lyžička mletej červenej papriky, 1 čaj. lyžička nasekaného kôpru, 1 žĺtok n apotretiePostup
Bryndzu zmiešame s maslom, paprikou a kôprom. Vyvaľkané lístkové cesto rozkrájame na štvorce. Do stredu štvorca položíme trochu plnky, preložíme štvorec tak, aby sme vytvorili šatôčku, kraje pozatláčame vidličkou. Potrieme šatôčky žĺtkom, položíme na papierom vyložený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C do zlatova. Podávame s mliekom.
Obed
Hŕstková polievka a lekvárové perky
Potrebujeme
Na polievku: Hrsť: strakatej fazule, poleného hrachu, šošovice, menšia cibuľa, väčšia mrkva, pol. lyžica hladkej múky, 2 väčšie zemiaky, soľ.
Na perky: 300 g hrubej múky, 1 vajce, 2 dl vody, štipka soli, hustý lekvár na plnkuPostup
Polievka: Fazuľu, hrach a šošovicu necháme napučať vo vode (každé zvlášť) asi hodinu. Potom každé zlejeme z vody a nasypeme do hrnca. Zalejeme čerstvou vodou a varíme asi hodinu. Pridáme soľ a nakrájané zemiaky. Na panvici na troche oleja opečieme na drobno nakrájanú cibuľu s mrkvou a poprášime hladkou múkou. Za stáleho miešania vlejeme do polievky. Ešte povaríme asi štvrťhodiny, aby zmäkla mrkva.
Perky: Múku, vajce, vodu a štipku soli zmiešame. Necháme chvíľu (asi 15 minút) postáť. Potom vyvaľkáme a vykrojíme štvorčeky, ktoré plníme lekvárom. Vyvárame vo vode Podávame posypané kakaom, alebo tvarohom.
Večera
Šampiňónový šalát
Potrebujeme
150 g menších šampiňónov, 120 g ryže, 120 g sterilizovanej kukurice, 120 g sterilizovaného hrášku, soľ, mleté čierne korenie.Postup
Ryžu uvaríme v osolenej a okorenenej vode. Šampiňóny nakrájame na plátky a orestujeme na oleji. Potom zmiešame šampiňóny a ryžu aj spolu s výpekom. Pridáme dobre scedenú kukuricu a hrášok. Dochuríme soľou, prípadne vegetou. Podávame s tmavým pečivom.