Denné menu č.95

0

Raňajky

 

Jogurtová praženica

Potrebujeme
5 vajec, 100 g kyslej smotany, lyžica masla, kôpor, petržlenová vňať.

Postup
Vajcia rozhabarkujeme s kyslou smotanou, vlejeme na panvicu s rozohriatym maslom.Miešame na miernom plameni do požadovanej hustoty. Hotovú praženicu posypeme petržlenovou vňaťou nakrájanou nadrobno alebo kôprom.

 

Obed

 

Vývar s cestovinou a bravčové na rasci

Potrebujeme
Na polievku: 800 g bravčového karé s kosťou, 3 mrkvy, 1 petržlén, 1 zeler, 3 strúčiky cesnaku, mletá červená paprika, soľ, muškátový oriešok.
Na závarku: 1 vajíčko asi 150 g hrubej múky, štipka soli.
Na mäso: olej, 2 čaj. lyžičky rasce, 5 strúčikov cesnaku, soľ.

Postup
Polievka: Mäso vykostíme. Kosť vložíme do hrnca, pridáme zeleninu, 3 litre vody a varíme asi hodinu. Potom osolíme, okoreníme a pridáme muškátový oriešok. Doplníme do troch litrov. Povaríme asi 20 minút. Zlejeme do hrnca asi 1,5 litra vývaru, nakrájame do neho zeleninu. Oberieme mäso z kosti a pridáme do polievky. Do vriacej nahádžeme závarku a necháme prevrieť asi 2 minúty.
Závarka: Vajíčko mierne osolíme a vymiešame s hrubou múkou na tuhé cesto. Potom si natrháme malé kúsky asi veľkosti hrachu. Čo nespotrebujeme, necháme vyschnúť na doske a vložíme do chladničky, aby sme použili inokedy. Zvyšok vývaru si necháme na polievku na zajtra.
Mäso: Cesnak popučíme a premiešame so soľou a olejom. Potrieme nakrájané mäso mierne naklepané z oboch strán. Položíme ho na porcelánový tanier, prikryjeme a necháme asi hodinu odležať. Potom prudko opečieme na panvici z oboch strán. Podlejeme vodou, aby sme zakryli mäso, pridáme rascu a dusíme asi 30 minút. Podávame so zemiakovou kašou a sterilizovanou uhorkou.

 

Večera

 

Šalát z hlávkovej kapusty

Potrebujeme
1 malá hlávka kapusty, 4 cibule, 150 ml kyslej smotany, 200 g na hrubo nastrúhaného tvrdého syra, 4 mrkvy, soľ, mleté čierne korenie, 3 pol. lyžice horčice, 150 g šunky, olej, ocot.

Postup
Cibuľu, kapustu a mrkvu nakrájame na malé kúsky. Posolíme a premiešame s trochou oleja. Necháme asi 15 minút postáť. Primiešame syr a šunku nakrájanú na rezance. Rozdelíme do servírovacích misiek a zalejeme dresingom získaným zmiešaním smotany a horčice. Dresing môžeme zjemniť octom alebo rozriediť prevareným a vychladnutým mliekom.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár