Prekonávanie fóbie, alebo tlakový hrniec minúta po minúte.

eva/ redakcia 1

Poznáte to. Sú veci, ktoré vás proste od detstva desia.

Niekto  sa bojí vykloniť  z okna na 13.tom poschodí, niekto má panický strach zo zelených lentiliek, iný fóbiu z uzavretých priestorov. 

Ja mám zoznam strašidelností celkom košatý. Ale prekonávať  fóbie je pre mňa výzva. 

Pod heslom, ak ma to nezabije, nutrične to posilní moju rodinu  – rozhodla som sa  vytvoriť si  vzťah bez strachu, stresu a predpojatosti  – k tlakovému hrncu.

Deň prvý

17:00 Na mojom kuchynskom stole stojí nový Tefal Clipso+ a smeje sa mi do očí. Nie. Nie som mäkká. Návody na použitie nečítam!

17:02  Napúšťam do neho vodu a pokladám na  varnú dosku k prvému „ dezinfekčnému“  vareniu. 

17: 03 Prichádza  synátor po tréningu a len tak spak ruky chce otvoriť dekel hrnca s básnickou otázkou  „ čo máme na večeru“?

Keby samu to podarilo,  jeho hlad by nás stál aj náš zánovný digestor a iste by stropom prerazil do postele mladšieho dieťaťa, nedajbože vyletel komínom a ….. (nie, prečo, veď nie som predposr…). 

Dekel bol ale silnejší ako on a jeho hlad. Do hrnca ho nevpustil.

17:03  Nasledujúcu minútu  vrieskam na syna, že nás mohol zabiť.

17:04  Golem ožíva.  Najprv trošku, ale postupne viac a viac sičí , tak mi príde vhodné pootočiť ventilom na značku „ para“, aby sa ukludnil.  Tento úkon bol golemom pochopený presne naopak a ja začínam nepríčetne vrieskať na celý dom  o pomoc.

17:05 Prichádza  moje najstaršie dieťa, ktoré  pri pohľade na mňa vyvráti oči, vypne sporák, paru nechá pokojne dosyčať a chytí do ruky návod na použitie.

17:10  Tvárim sa pred rodinou opäť na chvíľu konštuktívne,  vyťahujem mäso  z chladničky. 

Hladkým ťahom  noža rozrezávam fóliu, zo zvyku prikldám bližšie k nosu.  Hovädzie mäso na polievku, čo som kúpila dnes v BILLA – s dátumom expirácie pozajtra – hádžem šmahom ruky do koša. Je pokazené. Hnusne smrdí. Br. BILLA HEUTE dnes neplatí.  Resp. My sme zaplatili. 

17:12  Z mrazáku vyťahujem 2 krabičky so špenátom,  a dám variť vajíčka na tvrdo.  Golema dnes už necháme napokoji. 

Ráno múdrejšie večera

Ráno múdrejšie večera, ako hovorievala moja babka Margita  z Kaplne. Po listovaní príručkou k použitiu som zahodila  svoje paranoje, a zvolila menežérsky prístup. Od toho rána už v inom hrnci nevarím. Veď načo .Toto je ponaučenie:

K šťastnému vareniu v parnom hrnci potrebujete: 

  • 1 dieťa, ktoré vie čítať návody
  • Iné dieťa, ktoré skočí do obchodu po čerstvé suroviny
  • 6 minút na varenie kuracej, 20 minút na varenie hovädzej polievky, a vlastne len pár minút na uvarenie čohokoľvek
  • Stravníkov, ktorí si všimnú, že vám varenie čohokoľvek zaberá už iba pár minút času a budú vás za to nahlas obdivovať. 
  • V prípade, že si to nevšimnú, môžete si ušetrenú  hodinu – dve, čo by ste inak stepovali pri klasických hrncoch, prečítať moje články 🙂 , alebo uštrikovať ponožky.

A viete , čo na mňa pri voľbe môjho golema  zabralo najviac? Týchto 5 bodov od Tefal Caplso+ :

5 poistiek pre panikárov

  1. Bezpečné otváranie– hneď ako stúpne tlak vo vnútri hrnca, už ho nie je možné otvoriť.
  2. Bezpečné zatváranie zabezpečí , že ak nie je pokrievka správne nasadená, hrniec sa nenatlakuje.
  3. Prevádzkový ventil reguluje nízky a vysoký tlak a odpúšťa prebytočnú paru
  4. Bezpečnostný ventil v prípade, ak by zlyhal pracovný ventil, bezpečnostný odpustí prebytočnú paru.
  5. Tesnenie – ak by zlyhali oba ventily, čo je vysoko nepravdepodobné, tlak v hrnci vytlačí tesnenie pokrievky a prebytočná para unikne otvorom medzi pokrievkou a hrncom.

Tak čo dáme nabudúce do testu ? Lano na bungee jumping? 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár