7-dňové obedové menu pre bábätká (od 6 mesiacov)

redakcia 0

Ak práve žijete prvými lyžičkami, kašičkami, príkrmami, zavádzate do jedálnička postupne nové a nové potraviny…

… možno tiež hľadáte inšpiráciu, čo variť „obdeň,“ aby to nebolo iba jednotvárne, ale práve naopak, podľa možností čo najviac pestré.

Čo tak prelistovať naše obedové menu vhodné aj pre tých najmenších drobcov?

1/ Kuracie mäso s ryžou a zeleninou

Potrebujeme: 2 menšie mrkvy, 1 menší kaleráb, 1 menšia brokolica, kúsok bieleho kuracieho mäsa, pol hrste ryže, niekoľko kvapiek olivového oleja

Príprava: Zeleninu obielime, umyjeme a narežeme na drobné kocky. Mäso umyjeme a narežeme na kocky a spolu so zeleninou a ryžou dáme do hrnca a zalejeme vodou. Varíme, kým všetko nezmäkne. Po uvarení pridáme olivový olej, zmixujeme alebo popučíme vidličkou (pre redšiu konzistenciu kaše môžeme použiť vodu, v ktorej sa príkrm varil).

2/ Kaša z maslovej tekvice s pšenom

Potrebujeme: kúsok maslovej tekvice, pol cukety, mrkvy, pšeno, lyžičku olivového oleja

Príprava: Všetky ingrediencie (okrem oleja) dáme do hrnca a zalejeme vodou. Vody môžeme dať viac, lebo pšeno napučí.  Uvaríme do mäkka. Vo finále popučíme vidličkou a pridáme olej.

3/ Mäso s batátmi a kukuričnou krupicou

Potrebujeme: kúsky mäsa (kuracie, morčacie alebo králik), niekoľko kociek batátov (sladký zemiak), 3 krúžky paštrnáka, 2 polievkové lyžice kukuričnej krupice (polenty), lyžička olivového oleja

Príprava: Mäso uvaríme so zeleninou vo vode. Kukuričnú krupicu si buď uvaríme zvlášť ako riedku kašu, ktorú vmiešame do hotového príkrmu alebo ju môžeme pridať ku koncu varenia, aby sme príkrm zahustili. Na koniec pokvapkáme olivovým olejom.

4/ Špenát s vajíčkom

Potrebujeme:  zemiak, kúsok kalerábu, špenát, vajíčko

Príprava: Očistíme a nakrájame jeden zemiak a dáme ho variť s kúskom kalerábu a špenátom (cca 30 g). Zvlášť uvaríme v rajničke s vodou vajíčko (na tvrdo), potom dôkladne zbavíme škrupiny a prichystáme si nabok polovičku žĺtka. Uvarenú zeleninu precedíme, pridáme polovičku žĺtka a vidličkou popučíme na kašu.

5/ Kuracie stehno so zeleninou

Potrebujeme: 1 menšie kuracie stehno, 1 zemiak, pol mrkvy, pol lyžičky olivového oleja

Príprava: Mäso s očistenou, nakrájanou zeleninou spolu uvaríme. Po uvarení mäso z kuraťa odkostíme a zmixujeme spolu so zeleninou a vodou, v ktorej sa všetko varilo. Na koniec vmiešame pol lyžičky olivového oleja.

6/ Teľacie rizoto

Potrebujeme: kúsok chudého teľacieho mäsa (asi 30 g), 1 polievkovú lyžicu ryže, pol mrkvy, štvrtinku kalerábu, petržlenovú vňať, pol lyžičky olivového oleja

Príprava: Mäso uvaríme spolu s ryžou a očistenou a nakrájanou zeleninou (aj s kúskom petržlenovej vňate). Po uvarení pridáme kúsok oleja a všetko zmixujeme alebo popučíme vidličkou.

7/ Cestoviny s mletým mäsom

Potrebujeme: 30 g mletého mäsa (kuracieho alebo morčacieho), pol mrkvy, štvrtinka kalerábu, petržlenovú vňať, 2 polievkové lyžice drobných cestovín, jeden a pol lyžičky olivového oleja

Príprava: Do hrnca nalejeme pol deci vody, lyžičku olivového oleja, mleté mäso, nastrúhanú mrkvu s kalerábom a petržlenovú vňať. Dusíme, až kým nebude všetko do mäkka a následne zmixujeme na omáčku. Zvlášť si uvaríme cestovinu, ktorú polejeme omáčkou z mäsa a zeleniny. Na záver ešte môžeme vmiešať pol lyžičky olivového oleja.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (37 hlasov, priemerne: 4,03 z 5)
Loading...

Pridaj komentár