Receptíky nie len pre dvojičky

Natália Martineková 6
Receptíky

Keď prišiel čas, aby Adrian a Sedrik začali jesť okrem maminkinho mlieka aj iné jedlá, boli už celé nedočkavé zistiť, čo sa to tou lyžičkou vlastne vkladá do tej rodičovskej pusy. Lenže veľmi rýchlo prišli na to, že jablká sú hnusné, mrkva nejedlá a banán dokonca priam jedovatý! Nebudú predsa jesť len ryžu, tekvicu a zemiaky! Tak začalo vymýšľanie a skúšanie jedál, ktorých príprava netrvá viac než pol hodiny. V zásade som prišla na to, že mojim deťom chutí hlavne to, čo ja osobne považujem za hnusné, nejedlé až jedovaté. V zátvorke je približný vek, kedy to skúsili prvý krát.

Zemiaky s petržlenom (6 mesiacov)

Na kvapke oleja podusíme nakrájaný petržlen, až kým nezačne voňať. Pridáme nakrájané dva zemiaky a varíme domäkka. Odparíme toľko vody, aby po zmixovaní vznikla primerane hustá kaša.

Zemiaky s pórom (7 mes.)

Podobne ako s petržlenom, ale na jeden stredne veľký pór pridáme asi štyri zemiaky.

Zemiaky s karfiolom (6 mes.)

Očistíme a nakrájame rovnaké množstvo zemiakov, ako máme karfiolu a dáme ich variť. Pred dokončením pridáme ružičky karfiolu, chvíľu povaríme a zmixujeme.

Koreňová zelenina s ryžou (6 mes.)

Na kvapke oleja podusíme dva petržleny a polovicu zeleru, zalejeme vodou a uvaríme. Odparené zmixujeme a zmiešame s rovnakým množstvom ryžovej alebo ryžovo-kukuričnej nemliečnej kaše.

Kel s ryžou (7 mes.)

Polovicu kelu zbavíme tmavých listov, nakrájame a uvaríme do mäkka v malom množstve vody. Zmixujeme a podávame rovnako ako koreňovú zeleninu s ryžou.

Pohánka s jablkom (6 mes.)

Dve hrste pohánky preberieme, opláchneme a dáme variť do asi trojnásobného množstva vody. Z umytého sladkého jablka vyberieme jadrovník a nakrájané dáme zohriať k mäkkej pohánke. Dôkladne zmixujeme, aby v jedle nezostali kúsky jablkovej šupky (obsahuje najviac vitamínov, tak prečo ju vyhadzovať).

Od ukončeného 10. mesiaca môžeme pre zmenu pridať polovicu živého bieleho jogurtu.

Pohánka so slivkami/blumami (8 mes.)

Pred dovarením pohánky pridáme nakrájané slivky alebo v zime dovážané dve blumy. Povaríme, zmixujeme a ak bolo ovocie veľmi kyslé, zľahka prisladíme (nie medom!).

Pšeno s hruškou (7 mes.)

Pšeno uvaríme rovnako ako pohánku, až kým nie je na ochutnanie hladké. Zohrejeme s ním nakrájanú hrušku a zmixujeme.

Od ukončeného 10. mesiaca môžeme podávať s bielym jogurtom.

Pšeno s mangom (9 mes.)

Podobne ako pšeno s hruškou, ale nepridávame jogurt.

Cuketa s fenyklom (7 mes. – vďaka Silvia!)

Dve malé cukety olúpeme a nakrájame (môže byť aj s vnútrom). Pridáme nakrájaný rovnaké množstvo fenyklu a varíme domäkka. Odparenú zmes zmixujeme.

Zemiaky s fenyklom (7 mes.)

Podobne ako cuketa s fenyklom, ale pridáme viac zemiakov.

Kuracie mäso (8 mes.)

Kocky kuracích pŕs pár krát obrátime v lyžičke horúceho oleja, hneď zalejeme vodou a uvaríme domäkka. Rozmixujeme na veľmi hustú kašu, rozdelíme do zmrazovacích kelímkov na ľad a dáme do mrazničky. Pridávanie mäsových ľadových kociek do hotového jedla šetrí čas, pričom zachováva istotu, že mäso sa dôkladne povarilo, aj keď hladný krk už veľmi narieka a vriacu zeleninu rýchlo ochladí. Jedna ľadová kocka z mäsa sú asi dve detské porcie – aspoň u nás.

Karfiol so špargľou (8 mes.)

Tri väčšie zemiaky očistíme a dáme variť. Zväzok čerstvej špargle olúpeme, umyjeme a nakrájané pridáme k zemiakom. Pridáme polovicu karfiolu, všetko uvaríme domäkka a zmixujeme. (Špargľa obsahuje veľa minerálov, takže malé deti by ju nemali jesť často, aj keď ju zbožňujú!)

Špargľa s ryžou (8 mes.)

Očistený a olúpaný zväzok špargle uvaríme domäkka a zmixujeme. Zmiešame s rovnakým množstvom ryžovej alebo ryžovo-kukuričnej nemliečnej kaše.

Brokolica so zemiakmi (7 mes.)

Dáme variť štyri zemiaky. Olúpeme stonku z brokolice, nakrájame ju, rozoberieme hlávku na ružičky a pridáme na takmer uvarené zemiaky. Hlávky brokolice nemusia byť ponorené vo vode, stačí para pod pokrývkou. Pre väčšie deti hlávky vyberieme, zemiaky so stonkami zmixujeme a do kaše pridáme hlávky.

Detská sviečková (11 mes.)

Uvaríme klasickú hovädziu polievku pre dospelých z kvalitného mäsa bez kostí. Vyberieme mrkvu, petržlen a zeler, skontrolujeme, či na zelenine nezostali guličky korenia a zmixujeme. Pre deti, ktoré ešte nejedia soľ zriedime na vhodnú hustotu vodou, pre staršie polievkou. Pridáme živý biely jogurt. Od 13. mesiacov môžeme do detskej porcie zeleniny nakrájať polovicu knedlíka.

Kelová polievka pre celú rodinu (10 mes.)

Na lyžičke oleja podusíme dve nakrájané mrkvy. Pridáme trochu sladkej červenej papriky a zalejeme väčším množstvom vody. Pridáme očistený a nakrájaný veľký kel. V samostatnom hrnci dáme variť namočené dve hrste šošovice. V malom hrnci dáme do vody skoro dvojnásobné množstvo čierneho a nového korenia a celého koriandru než je bežné a varíme celý čas varenia polievky. Do polievky s kelom pridáme nakrájané zemiaky a uvaríme domäkka. Odoberieme časť pre deti, zmixujeme, pre staršie deti zmixujeme len základ a asi polovicu zeleniny pridáme až do kaše, aby polievka netiekla všade. Do časti pre dospelých pridáme uvarenú šošovicu aj s vodou, v ktorej sa varila a vývar z korenia preliaty cez sitko. Osolíme podľa chuti.

Cestoviny s paradajkami (12 mes.) – suverénne najobľúbenejšie jedlo

Na kvapke oleja podusíme nakrájanú cuketu alebo tekvicu a zalejeme vodou. Zľahka osolíme a uvaríme takmer domäkka. Pridáme trochu menej nakrájaných paradajok, než je cukety. Dochutíme bazalkou alebo oregánom a dovaríme. Zmixujeme na hladkú omáčku, ktorú zmiešame s rovnakým množstvom uvarených cestovín (najlepšie sú vrtule, lebo omáčka sa v nich zachytí).

Chlieb so syrom (14 mes.)

Chlieb namažeme čerstvým syrom (Lučina, Žervé), mierne posypeme najemno nakrájanou pažítkou a pokrájame na kocky. Dieťa v špinavých veciach posadíme do detskej stoličky so stolčekom, na stolček položíme kocky chleba a 10-20 minút si pred ním môžeme kľudne čítať noviny. Potom dieťa umyjeme z najhoršieho, umyjeme stolček, povysávame za intenzívnej asistencie ratolesti (dynamické vypínanie vysávača a jeho zapínanie za veľkého chválenia), večer dieťa vykúpeme aj s umytím vlasov a všetko oblečenie hodíme do špinavého prádla.

Paradajky s mozarellou (14 mes.)

Tri malé, aromatické paradajky umyjeme a nakrájame na malé kocky. Pridáme nakrájanú jednu guličku čerstvej mozarelly, alebo lyžicu syra cottage cheese. Osolíme, posypeme bazalkou a podávame na desiatu deťom, ktoré už bežne jedia kúsky a zvládnu šupky z paradajok.

Ryža s mrkvou a jablkom (15 mes.)

Ryžu dobre uvaríme v mierne slanej vode s celou škoricou. Najemno nastrúhame očistenú mrkvu a nahrubo jablko. Z ryže vyberieme škoricu, rozmixujeme a pridáme do nej nastrúhanú mrkvu a jablko.

Nakoniec to moje deti zvládli. Obľúbili si aj mrkvu, aj jablká a dokonca majú radi aj banány. Ale až oveľa, oveľa neskôr, než je bežné. A banán navyše musí byť celý, musia si ho odhryzávať a v žiadnom prípade nesmie byť rozpučený.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (6 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Moj manzel je acupunctor a cele roky studoval prirodnu medicinu.Vravi, ze deti maju vacsinou ekzemy ked rodicia im daju prilis vela jest alebo je to z mlieka.V cinskej medicine k tomu maju presny odborny vyraz,no ja Vam to neviem prelozit, nakolko s manzelom sa rozpravame francuzsky.

    Niektore deti reaguju prave na mlieko a na mliecne vyrobky- ekzemom.

    To iste plati aj pre dospelych.No u dospelych je iba jeden z tych mnohych dovodov. Napr.Ludia ktori trpia ekzemom,nemali by pozivat alkoholicke napoje.

  2. ahojte.Mám 6 mesačného chlapčeka s ekzémom a potrebovala by som poradit s nejakým jedlom-na nete neviem nič nájst.Dávam mu stale zemiačik,mrkvu,jablčko-ale už toho má asi dost((:

    Dakujem

  3. Moja 20 mesačná dcéra, či skôr už “slečna” (ako si sama povie), najradšej je so mnou (teda z môjho taniera). Síce všetci jeme rovnaké jedlo, tak to svoje nechce, od mamičky tiež nie ale to moje je najlepšie – “dobé” (ako sama povie). Je veľmi rada keď môže jesť sama so svojou lyžičkou.

  4. Tiež nám to trvalo kým sme si zvykli na varenú stravu. Všetko bolo “bae”! A hryzkať sa nám ešte nechce. Všetko cickáme! Aj rohlík aj piškótu. A keď sú v jedle väčšie kúsky tak je “bae”. Chce to čas. Držte sa!

  5. Natalia, vdaka za recepty, niekedy uz fakt neviem, co mam tomu mojmu malemu zazraku navarit, aby to neboli stale dookola tie iste jedla. Ta fotka pri clanku je velmi mila.

Pridaj komentár