Elixír mladosti – Krajina Haliganda

Silvia Sorgerová 0

Po roku sa všetky deti zvedavých rodičov stretnú doma – otvára sa Krajina Haliganda. Tretí ročník festivalu pre deti a ich zvedavých rodičov pripravuje Občianske združenie Haliganda v dňoch 22.-23. 6. Na dospelých, ktorí nechcú zostarnúť a na deti, ktoré nechcú prirýchlo vyrásť čakajú v stanovej krajine známi umelci, tvoriví ľudia, herci, speváci, hudobníci, výtvarníci, tanečníci, lektori, knihy, hračky, hravá výstava, dobré jedlo a ešte chutnejší čaj. Návštevníci môžu stráviť v Haligande dva dni, túlať sa, objavovať zákutia svojej domoviny a  vyberať si z rôznych programov pre deti od 2 do 12 rokov a pre rodičov. 

Tradične sa Krajina Haliganda zameriava na program, ktorí bežne diváci Košíc a východného Slovenska nevidia a spája ho s programami detských hviezd. Pozýva si umelcov z celého Slovenska aj zo zahraničia, ktorí tvoria kvalitné produkcie pre deti a ktorí sa radi stretávajú a v dielňach tvoria priamo so svojimi divákmi.

Čo ste inde nevideli

Krajina Haliganda tento rok vyrastie na celkom novom mieste – v areáli na Čordákovej 50 na sídlisku KVP v Košiciach. Premiérovo sa na festivale predstaví Maškrtenie s Nany a Krištofom pre väčšiu skupinu detí. Prvý raz tu vystúpi divadelný súbor Haligandivadlo s minihercami od 4 do 6 rokov. V celej krajine sa návštevníci stretnú s „exponátmi“ autorskej haligandovej výstavy Otvor oči, ktoré sú určené na hranie a experimentovanie. Diváci si môžu pozrieť dve  filmové lahôdky – práve premiérovaný rodinný český film Modrý tigr so stretnutím s tvorcami a film Fedora Gála Dlhá krátka cesta – o hľadaní rodiny. Počas celého festivalu bude otvorená hudobná skúšobňa s nástrojmi rockových hviezd. V určených časoch si možno zahraťs hudobníkmi z Čiki liki tua, Abraka dabra, Noc a deň, s Mariánom Čekovským, Martinom Husovským a podobne. 

 

Známi aj noví umelci

V hlavnom programe sa predstavia Maškrtníci, Ela a Hop so svojim múzeom neposlušných detí, Mária Podhradská a Richard Čanaky so zhudobnenými rozprávkami, Funny Fellows s koncerom ale aj s detským divadlo Teatro La Pedale, Andersenova Palculienka z poľského divadla Teater Lalek, česká bábková rytierska komédia divadla Lokvar, divadlo Babadlo, mím Miro Kasprzyk, Bačovské trio, hip-hopové DS Studio, Iná hudba s Robom Zajacom s programom, v ktorom otcovia bavia deti  a ďalší umelci pre deti. Lahôdka k nám príde až z ďalekého Vrbového- Braňo Jobus s „pánom bratom“ pripravia preteky na húpacích koníkoch.

Tvoriť , vyrábať , skúšať

V Krajine Haliganda nezabúdame na tvorivosť, ktorou prekypujú hlavne Haliganďania v detskom veku. Občas sa aj v dospelých Haliganďanoch ozve túžba niečo milé vytvoriť vlastnými rukami. Preto sú tu počas oboch dní k dispozícii lektori keramickej dielne s hlinou a hrnčiarskym kruhom, divadelná a bábkarska dielňa pod vedením rôznych hostí zo Slovenska a zahraničia, hudobná dielňa s exotickými nástrojmi Inej hudby, etnodielňa s gajdami, píšťalami, drumbľami, trombitmi a ďalšie tvorivé pochúťky. 

Čítať alebo počúvať

Pre neposedné a zvedavé deti je pripravený detský kútik so skákacími hradmi a maľovaním na tvár. Počas dňa rodiny uvítajú pobyt v oddychovej zóne. Nezabúda sa ani na komfort pre dojčiace mamičky a drobcov. Krajiny, kde si možno poležať, pospať, niečo dobré zajesť, alebo si dať čaj v detskej písmenkovej čajovni. Práve tu sa deti môžu okrem voľného čítania kníh a burzy kníh stretnúť v určených časoch so spisovateľmi ako Tomáš Janovic, Jana Bodnárová, Peter Karpinský, Silvester Lavrík, Hana Naglik, Margit Garajski, Braňo Jobus

Pre zvedavé a bystré hlavy

Smäd po nových vedomostiach snáď uhasia Čítania v piesku. Či už o dinosauroch, o koňoch, alebo o dejinách divadla, o citadele, o archeológii, o stredoveku. V rytierskom tábore prebehne aj výcvik stredovekých rytierov a s tamojšími dobovými vojakmi možno prežiť celé dva dni.

Stanové mestečko – krajina Haliganda  – je zabezpečené proti prípadnému dažďu, neúprosnému slnku, proti nude a stresu. 

A napokon, Haliganda oslavuje 10. narodeniny! Oslávte ich s nami počas festivalu i na záverečnom koncerte. Bude aj torta a… možno príde aj kúzelník…

viac info  o programe, navigácii a vstupnom na www.haliganda.sk

 

Mgr.Silvia Sorgerová
PR pre OZ a Dom kreativity Haliganda, Košice
PR pre Festival Krajina Haliganda
www.haliganda.sk
silvia.sorgerova@gmail.com
0907 288254

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár