Okrem toho, že ženy v šestonedelí riešia, čo môžu a čo nemôžu jesť, ešte sa zvyčajne pýtajú, čo by mali konzumovať, aby ich mlieko bolo kvalitné, nebolo slabé a dieťa z neho dostatočne priberalo…
Pri mýtoch o “slabom mlieku” sa stále pozastavujeme a maminám dokola vysvetľujeme, že také slovné spojenie treba vyradiť zo zoznamu a že pokiaľ sa budú normálne stravovať, o kvalitu a dostatok mlieka sa strachovať nemusia.
Čo všetko obsahuje materské mlieko
O tom, že dojčenie je pre dieťa optimálnou výživou, nemusíme diskutovať. Pre život každého z nás sú už od narodenia potrebné výživné látky dodávajúce energiu.
Tú čerpáme z bielkovín, uhľohydrátov (sacharidov – cukrov) a tukov, spolu s vodou, ktorá obsahuje ešte rôzne vitamíny, soli a stopové látky. Podiel jednotlivých živín udávajú rôzne publikácie zhruba v pomere: 15% bielkovín, 30% tukov a 55% uhľohydrátov.
Vekom sa potreba skladby stravy mení a pokým dojča potrebuje na 1 kg hmotnosti takmer 3 gramy bielkovín, dospelý už iba 1 gram, podobne je to s tukmi, ale nie s uhľohydrátmi. Aj spotreba vody na kg hmotnosti klesá.
Hodnota pre 100 g
Materské mlieko
Umelé mlieko
Cukor (laktóza) g
7,20
4,70
Bielkoviny g
1,30
3,30
Tuky g
4,10
3,80
Vápnik Ca (mg)
34
120
Magnézium Mg (mg)
3
12
Sodík Na (mg)
14
50
Kálium K (mg)
58
150
Železo Fe (mg)
0,07
0,05
Zinok Zn (mg)
0,28
0,35
Fosfor P (mg)
14
95
Chlór Cl (mg)
42
95
“Riedke” nerovná sa “nekvalitné”
Prvé mlieko – mledzivo (kolostrum) – je hustejšie a žltšie, obsahuje viac bielkovín, buniek i ostatných látok ako zrelé mlieko, ktoré sa zdá belavé, redšie ale pritom jeho kvalita je stopercentná. Plynule sa prispôsobuje požiadavkám organizmu a rastu dieťaťa.
Kvôli „riedkemu“ vzhľadu materského mlieka ho ženy častokrát považujú za menej výživné a krátko po príchode z pôrodnice začnú dieťa prikrmovať. Je to nesprávne vnímanie a jeden z najčastejších dôvodov, prečo ženy predčasne ukončujú dojčenie.
Prečítajte si tiež: Prečo ženy prestávajú dojčiť – predčasne…
Môžeme materské mlieko ovplyvniť?
Pokiaľ ste aj vy niekedy riešili, či a ako môžete ovplyvniť svoj mlieko, aby bolo tým najlepším pre vaše bábo, tak vedzte, že každá žena produkuje mlieko špecificky pre svoje dieťa a materské mlieko nikdy nie je slabé alebo riedke!
Množstvo materského mlieka sa zväčša stravou ovplyvniť nedá. To znamená, že to, koľko mlieka dokáže naše telo vytvoriť, príliš nezávisí od nášho energetického príjmu. Je to tak preto, lebo náš organizmus je už sám nastavený tak, aby produkcia mlieka bola najvyššou prioritou.
Odborníci, ktorí sa venujú tejto téme, tvrdia, že pokiaľ nebudete prijímať dosť jedla a tekutín, nebude znížená produkcia mlieka, ale bude trpieť vaše telo. Iba v prípadoch, kedy žena naozaj prijíma extrémne malé množstvo jedla a tekutín, môže byť produkcia mlieka znížená.
Nedostatok mlieka – príčinu hľadajme inde
Pokiaľ riešime nedostatok mlieka, cestou nie je jesť za dvoch a piť 5 litrov čaju denne. Príčinou poklesu produkcie je zvyčajne stres, zlá technika dojčenia alebo obmedzovanie dieťaťa v dĺžke pobytu na prsníku. Treba potom riešiť tento problém a nie porcie jedla.
Čo sa ale stravou ovplyvniť dá, je zloženie materského mlieka. Množstvo niektorých minerálnych látok, jódu, vitamínov rozpustných vo vode, mastných kyselín, niektorých vitamínov skupiny B môže v materskom mlieku kolísať. Tieto prvky je potrebné dodávať stravou denne.
Ako by mal vyzerať váš jedálny lístok
Dobrým pomocníkom je tzv. potravinová pyramída, ktorá ukazuje vhodné zastúpenie rôznych druhov potravín. Prostredníctvom materského mlieka žena stráca určité množstvo energie a bielkovín, ktoré je treba nahradiť.
Odporúča sa zvýšiť denný energetický príjem o 380 – 500 kcal a prísun bielkovín o 20 gramov. V praxi je to napr. desiata, na ktorú si dáte krajec chleba so šunkou, jednu paradajku a jedno jablko.
Je tiež dôležité nezabúdať na potrebu niektorých vitamínov, kyseliny listovej, vápnika a železa. Neznamená to, že do seba musíte hodiť denne 3 tabletky multivitamínov – tie tento problém nevyriešia, lebo zväčša látky v nich nakombinované majú malú využiteľnosť naším organizmom. Lepšie je jesť dostatok zeleniny a ovocia, najlepšie v surovom stave.
Prečítajte si tiež: Jedálniček v šestonedelí pre kojace matky
Materské mlieko je z najväčšej časti tvorené vodou, a preto pri dojčení dochádza aj ku značnej strate tekutín. Toto je tiež dôležité vyrovnať.
Pokiaľ patríte medzi vegetariánky alebo vegánky, odporúčania v rámci jednotlivých živín sa líšia a je vhodné dobre skombinovať jednotlivé zložky potravy, prípadne sa poradiť s odborníkom na výživu – ak si nie ste isté.
Spracované s použitím: clinic24.eu, Výživa a léky v těhotenství a při kojení