Ešte 6 dní do Vianoc
Viete si predstaviť vianočný stôl bez tradičných lineckých koláčikov?
Počet kusov: 2 plechy
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 12 minút
Prísady:
Na cesto:
- 1 vanilkový struk „Bourbon“ Dr.Oetker
- 170 g práškového cukru
- 380 g hladkej múky
- 250 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 1 vajce
- 1 žĺtok
Na náplň:
Džem podľa vlastného výberu, môže byť aj čokoládovo-orieškový krém
Na ozdobenie:
- 1 balíček tmavej polevy
- 1 balíček svetlej polevy
- 1 balíček punčovej polevy
- 1 balenie guľôčok strieborných /bielych ( môžeme použiť tiež guľôčky zlaté/biele resp. dúhové)
- 2-3 PL studenej vody
Ešte potrebujeme:
- Plech na pečenie
- Váľok
- Formičky na vykrajovanie
Príprava:
1. Na prípravu cesta vanilkový struk pozdĺžne rozkrojíme, vyškrabeme z neho dužinu a zamiešame ju do práškového cukru. Na doske zmiešame múku, maslo alebo margarín, cukor s dužinou zo struku, vajce, žĺtok a vypracujeme hladké cesto. Na pol hodinu uložíme do chladničky. Z cesta vyvaľkáme plát s hrúbkou 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary, naukladáme na plech, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: 3 stupeň
Doba pečenia: asi 12 minút
2. Upečené pečivo necháme vychladnúť a vždy dva kúsky zlepíme džemom alebo krémom.
3. Na ozdobenie pripravíme polevy podľa návodu na obale. Povrch pečiva ozdobíme podľa fantázie. Ešte tekutú polevu ozdobíme rôznofarebnými cukrovými guľôčkami. Necháme stuhnúť a uložíme na chladné miesto.
TIP: Na tvorbu tenkých liniek z polevy pužijeme kornútok z papiera na pečenie, ktorý naplníme polevou a odstrihneme malý rožtek. Môžeme použiť aj mikroténové vrecko.