18. december – Sviatočné linecké pečivo

Zuzka/redakcia 0

Ešte 6 dní do Vianoc

Viete si predstaviť vianočný stôl bez tradičných lineckých koláčikov?

Počet kusov: 2 plechy
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 12 minút

Prísady:

Na cesto:

  • 1 vanilkový struk „Bourbon“ Dr.Oetker
  • 170 g práškového cukru
  • 380 g hladkej múky
  • 250 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok

Na náplň:

Džem podľa vlastného výberu, môže byť aj čokoládovo-orieškový krém

Na ozdobenie:

  • 1 balíček tmavej polevy
  • 1 balíček svetlej polevy
  • 1 balíček punčovej polevy
  • 1 balenie guľôčok strieborných /bielych ( môžeme použiť tiež guľôčky zlaté/biele resp. dúhové)
  • 2-3 PL studenej vody

Ešte potrebujeme:

  • Plech na pečenie
  • Váľok
  • Formičky na vykrajovanie

Príprava:

1. Na prípravu cesta vanilkový struk pozdĺžne rozkrojíme, vyškrabeme z neho dužinu a zamiešame ju do práškového cukru. Na doske zmiešame múku, maslo alebo margarín, cukor s dužinou zo struku, vajce, žĺtok a vypracujeme hladké cesto. Na pol hodinu uložíme do chladničky. Z  cesta vyvaľkáme plát s hrúbkou 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary, naukladáme na plech, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: 3 stupeň 

Doba pečenia: asi 12 minút

2. Upečené pečivo necháme vychladnúť a vždy dva kúsky zlepíme džemom alebo krémom.

3. Na ozdobenie pripravíme polevy podľa návodu na obale. Povrch pečiva ozdobíme podľa fantázie. Ešte tekutú polevu ozdobíme rôznofarebnými cukrovými guľôčkami. Necháme stuhnúť a uložíme na chladné miesto.

TIP: Na tvorbu tenkých liniek z polevy pužijeme kornútok z papiera na pečenie, ktorý naplníme polevou a odstrihneme malý rožtek. Môžeme použiť aj mikroténové vrecko.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 2,50 z 5)
Loading...

Pridaj komentár