Celiakia je choroba, pri ktorej sme precitlivelý na bielkovinovú zložku obilnín – lepok. Lieči sa jedine bezlepkovou diétou. Tak poďme sa teda liečiť, a napečme si spolu niečo dobré, čo nás vylieči.
Moje zmesi
Väčšinou si ich dám do malého vedierka od horčice či jogurtu a po zavretí dobre premiešam. Mám ich takto v potravinovej skrini pripravené na použitie.
Zmes na sladké keksy a múčniky
Do misky si dáme 100 g kukuričnej polohrubej múky, 150 g hladkej ryžovej múky, 50 g aramantovej múky, 20 g aramantu a 25 g jemného kukuričného škrobu. Dobre premiešame.
Zmes na slané keksy a múčniky I
100 g pohánkovej hladkej múky, 100 g ryžovej hladkej múky, 100 g kukuričnej hladkej múky a 50 g zemiakového škrobu dáme do misky. Dobre premiešame.
Zmes na slané keksy a múčniky II
100 g pohánkovej hladkej múky, 100 g ryžovej hladkej múky, 100 g lupinovej hladkej múky a 50 g kukuričného jemného škrobu dáme do misky. Dobre premiešame.
Maslo
Používam maslo GHEE, maslo A-lsan a vo výnimočnom prípade Heru.
Soľ
Soľ odporúčam používať radšej morskú.
Cukor
Odporúčam radšej hnedý alebo stéviový, prípadne radšej kukuričný sirup alebo ryžový sirup. V cukre však si nevyberám, aký mám, taký použijem.
Droždie alebo kyprenie
Nemám rada veľmi v týchto receptoch droždie. Ozaj ho použijem minimálne. Najradšej používam sódu bikarbónu alebo Salajku. V slaných receptoch potom aj kvások z pohánkovej múky.
Recepty zo sladkej zmesi
Mafiny
1 vajíčko vymiešame s 1 polievkovou lyžicou masla GHEE izbovej teploty a dvomi vanilkovými cukrami. Pridáme 1,5 dl teplej vody a toško zmesi, aby sme vytvorili cesto hustoty hustejšieho pudingu. Primiešame 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny.
Ihneď vložíme do košíčkov a vkladáme do rúry vyhriatej na180°C. Pečieme asi 12 – 15 minút Závisí to od veľkosti košíčkov.
Pomarančové mafiny
2 žĺtka vymiešame do biela s 3 polievkovými lyžicami kryštálového cukru. Pridáme čajovú lyžičku masla Alsan izbovej teploty. Potom vlejeme 1 dl pomarančovej ľťavy. Pridáme zmes tak, aby sm evytvorili hustejší puding. Vmiešame nakoniec sneh z bielkov. Vlejeme do košíčkov a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C. Na vrch ešte zvyknem dať trochu hrozienok. Čas si určujeme podľa veľkosti košíčkov.
1,5 dl teplej vody vsypeme zmes asi v takom množštve, aby sme vytvorili cesto hustoty ako puding. Pridáme medzi prsty sódy bikarbóny. Naberačkou potom na vytretej panvici s jamkami upečieme lievance z oboch strán. Podávame posypané strúhanou várovou čokoládou.
Jablkové lievance
1 dl nastrúhaného jablka na jemno spolu so šťavou vymiešame s dvomi žĺtkami. Pridáme zmes tak,aby sme vytvorili cesto hustoty pudingu. Potom vmiešame tuhý sneh z bielkov. Na panvici s jamkami opečieme z oboch strán. Podávame posypané škoricovým cukrom.
Čerešňová bublanina
3 žĺtka vymiešame s 3 polievkovými lyžicami ryžového sirupu. Pridáme 50 ml vody. Miešame a za stáleho miešania prisýpame zmes po lyžiciach, kým nebude cesto husté ako na lievance. Potom pridáme z bielkov sneh. Vlejeme do pekáčika vystlaného papierom na pečenie. Povrch pokryjeme čerešňami. Vložíme do vychladnutej rúry, teplotu nastavíme na 180°C a pečieme asi 50 minút.
Toto cesto používam aj na bábovku.
Keksy I
2 žĺtka vymiešame do biela s 2 kopcovitými polievkovými lyžicami práškového cukru. Pridáme postupne toľko zmesi, aby sme vytvorili cesto ako plastelína. Vmiešame tuhý sneh. Vyvaľkáme na práškovom cukre na 1 cm. Potom vykrojíme tvary, ktoré poukadáme na papierom vyložený plech. Potrieme trochou vody a pečieme pri 180°C asi 15 minút.
Keksy II
2 žĺtky vymiešame s 2 polievkovými lyžicami masla Alsan a 2 zarovnanými polievkovými lyžicami práškovího cukru. Pridáme zmes a vytvoríme cesto na vaľkanie. Vyvaľkáme ho na hrúbku 1 cm. Vykrojíme tvary a na papierom vyloženom pekáči pečieme pri 200°C asi 12 – 15 minút podľa veľkosti tvarov.
Recepty zo slanej zmesi
2 čajové lyžičky kvásku z pohánkovej múky premiešame s 1 dl vody. Pridáme zmes premiešame a pridáme polovicu čajovej lyžičky soli. Vyrobíme pevnejšiu guľu a na papieri na pečenie v pekáči necháme nakysnúť asi 2 hodiny na teplom mieste. Potom pečieme pri 200°C asi 30 – 35 minút.
Keksy
2 žĺtky vymiešame s 2 polievkovými lyžicami masla Alsan a 1 zarovnananou čajovou lyžičkou soli. Pridáme zmes a vytvoríme cesto na vaľkanie. Vyvaľkáme ho na hrúbku 1 cm. Vykrojíme tvary a na papierom vyloženom pekáči pečieme pri 200°C asi 12 – 15 minút podľa veľkosti tvarov.
Cesto na pizzu
1 dl vody vymiešame trochu zmesi. Pridáme ½ čajovej lyžičky soli a ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Pridáme znova zmes. Vyvaľkáme cesto. Obložíme. Pečieme pri 200°C asi 12 minút.
Rýchle chlebíky
1 dl minerálky premiešame so zmesou. Pridáme ½ čajovej lyžičky soli a ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Vytvoríme cesto na vaľkanie. Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrojíme šálkou kruhy, ktoré opečieme na jemne vymastenej panvici maslom Alsan z oboch strán pod pokrievkou.
Vhodné ku šalátom.
- Autorka je šéfredaktorkou projektu www.dobrenapady.info