Ako sme robili tavený syr

Silvia Bodláková 5

Mám jednu výbornú známu. Obidve máme dve deti, obidve chodíme do práce, obidve rady varíme,…

Aj námet na tento recept je vlastne od nej. Len ona používa domáce kravské mlieko, alebo domáce kozie mlieko, lebo má k nim prístup. Nuž ja som si musela ten recept trochu „pomestčiť“.

Hrniec (nehrdzavejúci) s objemom 4 litre napustíme vodou asi do výšky 5 cm. Prikryjeme ho a necháme vodu prevrieť 5 minút. Potom ju zlejeme.

Mlieko by nemalo ísť do studeného hrnca. A rovnako bude ten hrniec aspoň trochu sterilizovaný.

Do takto pripraveného hrnca vlejeme 2 litre čerstvého kravského mlieka. Vmiešame do neho asi 1 dl kyslej smotany. Premiešame vareškou z umelej hmoty alebo drevenou. Kvapneme dve kvapky syridla. Premiešame. Necháme zohriať na teplotu asi 20°C až 22°C, čiže normálne na vzadu na pracovnej doske v kuchyni. Prikryjeme pokrievkou a necháme asi 12 hodín stáť. Nič sa však nestane, ak zabudnete aj 24 hodín.

Scedíme cez plienku (vypranú a čerstvo vyžehlenú). Necháme v chlade odkvapkať. Lepšie by bolo, keby sme ten batôžok mohli nechať visieť v chladničke a odkvapkať prirodzene. Toto som však ešte v našej chladničke nevymyslela. Tak som zobrala nádobu so sitkom a vložila batôžok do nej.

Po asi 12-tich hodinách odkvapkania, vyberieme syr z plienky a premiešame s mokka kávovou lyžičkou soli. Vložíme do misky a necháme v chladničke.

Vznikne nám asi 250 g výborného taveného syra.

Používam polotučné mlieko z Jednoty s trvanlivosťou 5 dní. Občas zájdem do Hypernovy a kúpim plnotučné. Stále hľadám čerstvé kozie mlieko, všade som však natrafila len na trvanlivé. Chcela by som skúsiť urobiť syr z mlieka kravského a kozieho v pomere 1 : 1. Smotanu používam Sabi, tiež má nízku trvanlivosť.

Naposledy som pri premiešavaní so soľou primiešala aj čajovú lyžičku na drobno nasekanej žeruchy. Deti síce frflali, ale mne chutil.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (16 hlasov, priemerne: 3,90 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Váš komentár

    Ahojte, ja som to robila z čerstvého plnotučného kravského mliečka 4% a vzniklo mi až 750g tohoto dobrého syra. Mne to chuťou pripomína bánovecku nátierku milsy. Je úžasna. Big Grins

Pridaj komentár