ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
VýživaRecepty

Jahody

 Silvia Bodláková   20.05.2018   0

Už v starovekom Ríme robili z jahôd, listov, či plodov rôzne kozmetické prípravky. Až koncom 18. storočia doniesli do Európy francúzski korzári recepty, v ktorých jahody hrali úlohu veľmi chutného ovocia.

Shutterstock

 

»» Jahody obsahujú mangán a zinok, ktoré účinkujú ako afrodiziakum. Rovnako jahody obsahujú vitamíny C a E.

»» Napomáhajú látkovej výmene, sú tradičným diuretikom a prinášajú úľavu pri reumatizme a dne.

»» Majú nízky obsah cukru, veľa vlákniny, preto sa doporučujú pri rôznych diétach.

»» Obsahujú však aj organické kyseliny, pre ktoré môžu na ne vznikať alergické reakcie. Preto sa nedoporučujú podávať deťom do dvoch rokov.

Tak asi toto som našla v knižkách o jahodách. Teraz si vyskúšajte niekoľko receptov:

 

Jahodový čaj

2 čajové lyžičky nasekaných sušených mladých lístkov zalejeme 250 ml vriacej vody a prikryté necháme 10 minút vylúhovať. Scedíme. Môžeme osladiť medom.

Shutterstock

 

Jahodový sirup

Potrebujeme: 1 kg jahôd, 1,5 kg cukru, 20 g kyseliny citrónovej

Postup: Jahody zasypeme cukrom a kyselinou citrónovou. Necháme stáť do druhého dňa, občas premiešame. Na druhý deň scedíme cez hustú tkaninu. Získaný sirup zohrejeme na 70°C a ešte horúce prelievame do sklenených fliaš a uzatvárame. Sirup riedim v pomere 1:6. Zbytok jahodovej zmesi rozmixujem, vlejem do umelohmotných téglikov a nechám zamraziť na jahodovú dreň.

Jahodový pretlak

500 g prezretých jahôd popučíme vareškou (nemalo by prísť do styku s kovom). Vmiešame 80 g práškového cukru. Občas premiešame, kým sa cukor nerozpustí. Prelejeme do umelohmotných téglikov a necháme zamraziť. V zime ho potom používam zmiešaný s bielym jogurtom a piškótami ako dezert, alebo vymixujem s mliekom na jahodový kokteil.

Jahodový džem

Potrebujeme: 800 g jahôd, 500 g cukru, 1 čaj. lyžička kyseliny citrónovej, 1 banán

Postup: Jahody zasypeme cukrom a necháme stáť asi hodinu, aby pustili šťavu. Potom rozmixujeme a primiešame kyselinu citrónovú. Za občasného miešania, prevaríme asi 30 minút. Potom prisypeme na drobno nakrájaný banán a za stáleho miešania necháme prevrieť asi 3 minúty (banán nie je dobré dlho variť, preto, ak sa vám nezdá hustota lekváru, predĺžte čas varenia, pred pridaním banánu). Nalejeme do sklenených pohárov a uzavrieme.

Jahodove zavaraniny
Shutterstock

 

Jahodová polievka na studeno

Potrebujeme: 300g jahôd, 4 dl prevareného vychladnutého mlieka, 1 polievková lyžica cukru, pár kvapiek citrónu

Postup: Jahody rozmixujeme s mliekom. Pridáme cukor a citrón. Nalejeme do hlbokých tanierov, do ktorých sme na tenké kolieska nakrájali rožok.

Jahodový pohár

Potrebujeme: 500 g jahôd, 250 ml šľahačky, 1 pol. lyžica citrónovej šťavy, 1 čaj. lyžička citrónovej kôry, 2 pol. lyžice práškového cukru, 200 g dlhých piškót

Postup: Do servírovacích pohárov nalámeme niekoľko piškót. Všetko ostatné vymixujeme. Nalejeme do pohárov. Ozdobíme nepolámanými piškótami, prípadne menšími celými jahodami.

Shutterstock

 

Tvarohové guľky v jahodovej omáčke

Potrebujeme: 300 g tvarohu, 150 g hrubej múky, 1 vajce, medzi prsty soli, 400 g jahôd, 1 pol. lyžica cukru, 1 balíček Marína keksov,

Postup: Z tvarohu, múky, vajíčka, soli vypracujeme cesto. Urobíme guličky o priemere asi 3 cm. Vyvaríme ich asi 3 – 5 minút (podľa veľkosti). Jahody nakrájame, podlejem vodou, aby boli skoro zakryté, nasypeme cukor a nastrúhame keksy. Za stáleho miešania necháme variť asi 10 minút. Do hlbokého taniera naukladáme guličky a polejeme ich jahodovou omáčkou.

Mrazené jahody

Vyberieme si neprezreté stredne veľké jahody. Umyjeme ich a dobre necháme odkvapkať. Na plytký tanier si nasypeme kryštálový cukor. V ňom vyváľame jahody a poukladáme ich na umelohmotnú tácku tak, aby sa nedotýkali.

Tácku potom vložíme asi na 1,5 až 2 hodiny (môžete zabudnúť aj dlhšie) do chladničky, aby sa jahody schladili. Potom ich pekne na seba poukladáme do téglikov, uzavrieme a necháme zmraziť. Takto prichystané jahody môžete použiť v zime na ozdobu torty alebo iného koláča.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.0 z 5. Celkom 18 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Najčítanejšie
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Náš TIP
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised