Karfiol, ako ho nepoznáte

Marcela Beňová 0

Aký majú deti vzťah ku karfiolu, asi vedia všetci rodičia z rozprávky o Bambuľke. Dedo Jozef navarí zemiaky s vyprážaným karfiolom a šalátom, ale slečna nad ním len ohŕňa nos. Rovnako ako moje deti.

Pritom karfiol je super zdravá potravina plná železa, draslíka, vápnika a obsahuje napríklad aj vitamín A, C a kyselinu listovú. 

Marcela Beňová

Pomáha chrániť kosti, kĺby, podporuje imunitný systém, a čo poteší mamičky, zlepšuje kvalitu vlasov.

Karfiol prospieva aj činnosti obličiek a v organizme pôsobí ako prirodzený detox.

Je skvelou prevenciou cukrovky a autoimunitných ochorení a pomáha pri udržiavaní dobrého stavu pokožky.

Chuťovo je karfiol jemnou nevýraznou potravinou, ktorá sa dobre kombinuje s ostatnými, a dodá jedálničku tie zložky, ktoré mu v čase vyčerpania chýbajú.

Len ako o tom presvedčiť aj našich najmenších?

Najlepšie je nič nevysvetľovať a karfiol dobre zamaskovať. Napríklad aj do našich receptov.

Marcela Beňová

Karfiolový dip

Dip je zdravá náhrada kečupu a omáčok z obchodu, ktorá sa hodí k mäsu, zelenine, rybám či zemiakom. Naviac chutí aj deťom a keď ho pripravíte doma, nebude obsahovať žiadne konzervačné látky.

U nás sa vždy robí k pstruhovi (u najmenších detí zas k lososovi) a sladkým zemiakom. 

Čo budete potrebovať

½ hlávky karfiolu

1 strúčik cesnaku

biely jogurt

lyžica nastrúhaného syru

pár kvapiek olivového oleja

sušenú alebo čerstvú petržlenovú vňať

Postup

Karfiol rozdeľte na ružičky a uvarte v pare (ušetríte tak viac vitamínov). Keď je dostatočne mäkký, spolu s očisteným a nadrobno pokrájaným cesnakom ho do hladka rozmixujete.

Potom stačí vmiešať téglik bieleho jogurtu, lyžicu nastrúhaného syra a ochutiť pár kvapkami olivového oleja. Ak chcete trochu vitamínov navyše, vmiešajte do dipu trochu čerstvej alebo sušenej petržlenovej vňate.

Marcela Beňová

Karfiolové tortily

Ak vám z prípravy dipu polovica karfiolu, vyskúšajte recept na domáce karfiolové tortily. Narozdiel od chipsov v obchode neobsahujú zbytočnú soľ a upečiete ich bez kvapky oleja.

Čo budete potrebovať

½ uvareného karfiolu

hrnček múky (ja som použila celozrnnú)

2 čajové lyžičky ľanových semienok

soľ, mleté čierne korenie

polovicu strúčiku cesnaku

Postup

Uvarený karfiol rozmixujte, pridajte hrnček múky, ľanové semienka, a podľa chutí osoľte a okoreňte. Ak chcete výraznejšiu chuť tortíl, môžete pridať aj najemno nastrúhaný cesnak. Všetky suroviny vymiešame.

Na menší plech položte papier na pečenie a opatrne naň rozotrite zmes. Vložte do trúby vyhriatej na 200 stupňov a pečte 15 až 20 minút.

Keď cesto stuhne a dá sa krájať, rozrežte ho na menšie štvorčeky a pečte ešte asi 20 minút, kým tortily nezačnú hnednúť.

Marcela Beňová

Karfiolová zmrzlina

Zeleninová zmrzlina je výzva pre odvážnych. Ale chutí výborne a deti jej určite neodolajú. Existuje viacero receptov, tento je najjednoduchší.

Čo budete potrebovať

½ uvareného karfiolu 

1 banán

kondenzované mlieko

sladkú smotanu

1 vanilínový cukor

1 polievkovú lyžicu kakaa

Postup

Uverený karfiol a banán rozmixujte ponorným mixérom na hladkú kašu. Sladkú smotanu vymiešajte s vanilínovým cukrom na penu. Pridajte 100 ml kondenzovaného mlieka a vymiešaný karfiol s banánom.

Ak máte chuť trochu experimentovať, môžete zmes rozdeliť na dve polovice a do jednej pridať lyžicu kakaa. Ak sa vám podarí obe zmesi pekne premiešať v nádobke, vznikne dvojfarebná zmrzlina.

Zmes vložte do mrazničky a nechajte tuhnúť asi 6 hodín. Po vybratí ju môžete ozdobiť orechami, mrazeným ovocím alebo javorovým sirupom.

Karfiol v dezerte trochu pripomína kokos a vďaka kombinácii s banánom je zmrzlina svieža a nepresladená.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 4,20 z 5)
Loading...
Author image

Marcela Beňová

Vášnivo rada píšem, inšpiráciu zbieram najmä doma. V tom mi pomáhajú moje dve malé slečny. Voľné chvíle trávim najradšej pri knihách, kvalitných filmoch a na dobrodružných výpravách s rodinou. Nikdy neodmietnem kávu a dobrý rozhovor.

články autora...

Pridaj komentár