Košíčky s rôznymi plnkami alebo pestrá večera

Silvia Bodláková 2
Kosicky 1

Košíčky s rôznymi plnkami alebo pestrá večera

Aj vy máte niekedy problém s tým, že niektorí členovia rodiny inklinujú k sladkým jedlám, iní zase k slaným? Skúste tieto moje košíčky. Môžete naraz urobiť viacero druhov a zavďačiť sa celej rodine. Podávam ku nim prevarené vychladnuté mlieko.

Základné cesto

  • 250 g Palmarínu (Palmely)

  • 150 g kyslej smotany (alebo nízkotučného jogurtu)

  • 350 g hladkej múky špeciál 00

  • mokka kávová lyžička soli

    Zmäknuté maslo dobre vymiešame s ostatnými surovinami. Zabalíme ho igelitu a necháme v chlade odležať asi hodinu.

    Príprava košíčkov

    Cesto si na pomúčenej (polohrubou múkou) doske vyvaľkáme na hrúbku 5 mm. Vykrojíme pomocou misky kruhy, ktoré vtlačíme do formičiek. Z papiera na pečenie si vystrihneme kruhy s asi o 2 cm menším priemerom, ako boli kruhy z cesta. Papierové kruhy položíme na cesto a zaťažíme veľkou fazuľou. Takto pripravené cesto vo formičkách vložíme do predhriatej rúry na 200 °C na 5 minút. Potom vyberieme formičky, vyberieme papier s fazuľou a košíčky naplníme plnkou. Naplnené košíčky vrátime do rúry na asi 15 minút.

    Orechová alebo maková plnka (od 3 rokov)

  • 150 ml mlieka

  • 2 polievkové lyžice práškového cukru

  • 120 g mletých orechov (alebo maku)

    Teplé mlieko zmiešame s cukrom a orechami. Necháme postáť asi 10 minút, kým plníme do košíčkov. Plnka by mala byť redšia ako na bežné plnenie závinov.

    Tvarohová plnka (od 1 roka)

  • 150 g jemného tvarohu

  • 1 pol. lyžica práškového cukru

  • 1 pol. lyžica hrozienok

  • 120 ml biely jogurt

    Všetko dobre vymiešame. Plnka by mala byť redšia ako na bežné plnenie závinov. Zriediť ju môžete prevareným mliekom.

    Pizzová plnka (od 18 mes.)

  • 100 g nakrájanej salámy/šunky

  • 1 žĺtok

  • 4 pol. lyžice kečupu

  • 4 pol. lyžice mlieka

  • 100 g nastrúhaného syra

  • môžete pridať petržlenovú vňať

    Mlieko so žĺtkom a kečupom vymiešame a zalejeme v košíčkoch nasypanú salámu/šunku. Vrch posypeme syrom a petržlenovou vňaťou.

    Niekedy košíčky upečiem len tak samé, prázdne (pečiem aj s fazuľou asi 12 minút). Nechám ich vychladnúť, potom ich naplním nakrájanými marhuľami, broskyňami, jahodami alebo ananásom a zalejem želatínou, prípadne hustým pudingom. Vtedy ich však robím väčšie na výšku, aby sa do nich zmestilo viac ovocia. Namiesto tohto cesta môžete použiť linecké cesto z obchodu alebo lístkové.

    Pýtate sa, čo s fazuľou?

    Vždy ju vložím po vybratí z rúry do horúcej vody (v studenej by fazule praskli, lebo už boli zohriate) a nechám variť asi 40 minút spolu s bobkovým listom. Odstavím a nechám do druhého dňa v chlade. Na druhý deň prisypem nakrájanú mrkvu, petržlen a zemiaky a povarím asi 20 minút. Nakoniec ochutím soľou a mletým čiernym korením. Je to výborná polievka.

    Foto: autorka

  • 1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
    Loading...

    Komentáre k článku

    1. Dnes som košíčky robila na večeru aj so špenátovou plnkou: 150 g mrazeného špenátu som nechala rozmraziť, zmiešala som ho s 2 strúčikami pomletého cesnaku, s trochou soli, 1 žĺtkom a 3 pol. lyžicami bieleho jogurtu.

      Tiež nám chutili.

    Pridaj komentár