Potrebujeme:
1. Časť – tuková
125 g masla, asi 80 g hladkej múky špeciál 00
2. Časť – závinová
asi 80 g hladkej múky špeciál 00, medzi prsty trochu soli, 1 žĺtok, 1 mokka kávová lyžička octu, 40 ml studenej vody (môže byť aj vychladnutá v chladničke)
Urobíme si prvú časť nasledovne: Zmäknuté maslo zmiešame s múkou. Vložíme do malej misky, prikryjeme alobalom, alebo pokrievkou a vložíme do chladu asi na pol hodiny.
Druhú časť urobíme nasledovne: Premiešame si v miske múku so soľou. V menšej nádobe dobre vymiešame vodu s octom a žĺtkom. Potom zmiešame všetko spolu. Vypracujeme tuhé cesto, ktoré vložíme do misky, prikryjeme utierkou a necháme pri izbovej teplote stáť asi 30 minút.
Po odležaní, vyvaľkáme na pomúčenej doske hladkou múkou 00 druhú časť na hrúbku asi 5 mm. Do stredu sformujeme z prvej časti tehličku. Tehličku prikryjeme vyvaľkaným cestom: spodnú časť prehneme dopredu, hornú dole, ľavú vpravo a pravú vľavo. A celé cesto otočíme dole hlavou.
Posypeme trochou múky a necháme odpočívať 20 minút. Potom rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a skladáme rovnako ako predtým. Zase cesto necháme otočené dole hlavou odpočívať asi 20 minút. Poslednýkrát rozvaľkáme a poskladáme.
(Pri meraní času používam minútky. Dcéra po zazvonení hneď nabehne do kúpeľne umyť ruky a ide so mnou vaľkať. Prvýkrát som toto cesto robila, keď bol syn malý a chorý a robili sme ho skoro celý deň. Tým, že sme merali čas na minútkach sa zabával tiež a nie len vaľkaním. Ľahšie nám prebehol celý deň a na večeru zjedol aj svoj prvý koláč, ktorý dovtedy vždy odmietal).
Nakoniec cesto spracujeme:
1. Hneď robíme koláč podľa vlastného receptu.
2. Tehličku cesta vložíme do vrecka vhodného do mrazničky a necháme zmraziť. Najviac som mala takéto cesto v mrazničke 2 mesiace.
3. Zabalíme do alobalu alebo fólie a vložíme do chladničky na miesto, kde najviac chladí. Najviac som mala takto cesto 3 dni v chladničke.